Dollaren styrker seg mot både euro og norske kroner mandag.

Spekulasjoner om at Irland kan trenge økonomisk hjelp og fortsatte problemer i Hellas er med på å sende investorene over i amerkanske dollar, som ofte blir sett på som en trygg havn.

Samtidig har renten på amerikanske statsobligasjoner steget den siste tiden, som bidrar til å øke etterspørselen etter amerikanske statsobligasjoner - og dermed også dollar.

Dollaren er på sitt høyeste nivå mot euroen på et par måneder.

Samtidig koster én dollar i underkant av seks kroner mandag ettermiddag. Den amerikanske valutaen har også blitt handlet til over seks mot kronen tidligere på dagen.

Sender euroen ned
- Når det europeiske statsobligasjonsmarkedet forventer en hjelpepakke for Irland før EUs finansministere møtes i morgen, er det med på å sende euroen nedover, sier valutastrateg Chris Walker til Marketwatch.com.

- Dollaren var stabil, samtidig som fokuset på europeiske gjeldsnivåer fortsatte, la han til.

En euro koster 1,36 dollar mandag ettermiddag.

Under press
Nyheter før helgen og nå på mandag tyder på at Irland blir presset av Tyskland og andre EU-land for å finne en løsning på landets økonomiske problemer. Frykten er at problemene vil spre seg ut i resten av det europeiske markedet om ikke man finner en løsning snart. Dette til tross for at Irland egentlig ikke trenger å låne mer i markedet før neste sommer.

En talsmann for Europakommisjonen sa på mandag at rapportene om at Irland er under press for å godta en hjelpepakke er overdrevet og han la til at landet ikke har bedt om hjelp fra andre stater.

Analytikerne frykter at en hjelpepakke for Irland kun vil øke presset og fokuset på andre land som sliter med gigantisk gjeld og problemer i banksektoren som Spania og Portugal, skriver Marketwatch.

Vurderer å tilføre bankene kapital
Mandag ettermiddag skriver Bloomberg News i tillegg at irske myndigheter vurderer å tilføre bankene kapital for å sikre at nivået kommer over de regulatoriske kravene som ble innført tidligere i år, ifølge TDN Finans.

Planen er en av flere som nå blir vurdert for å bedre situasjonen i bankvesenet. Økt frykt for lånetap rammer nå bankenes muligheter til å skaffe seg funding i markedet.

Les også: Varsler dollar-comeback

- Problemene står i kø

Frykt i Irland (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.