Dollaren har svekket seg siden tidlig i sommer, tynget av blant annet skuffende makrotall og spekulasjoner om og implementering av nye kvantitative lettelser i USA.

Nå tror imidlertid analytikere i både DnB Nor Markets og i Nordea at vendepunktet er kommet

- Vi tror potensialet for videre dollarsvekkelse er begrenset, skrev Maren Romstad, makroøkonomi i DnB Nor Markets tidligere denne uken.

Fra Nordea er tonen denne "USD bears - watch out".

Dollaren har allerede hentet seg noe inn igjen, og det er flere årsaker til at dollaren nå kan styrke seg mot blant annet euroen.

"Presset " fra QE2-spekulasjonene lettere
Dollaren har i flere måneder nå vært tynget av spekulasjoner om at det amerikanske sentralbanken Fed skulle startet opp seddelpressen ved å storhandle i amerikanske statsobligasjoner.

Forrige onsdag offentliggjorde Fed statsobligasjonskjøp for 600 milliarder dollar.

DnB Nor Markets tror store deler av effektene av denne pakken allerede var priset inn i dollaren, og at det dermed ikke er rom for særlig videre fall.

Samtidig har rentene falt mye, mye som følge av de kvantitative lettelsene. Det begrenser videre fall dollaren.

Dårligere internasjonalt
Utviklingen internasjonalt kan bidra til å gi dollaren et dytt. DnB Nor Markets tror at markedet i større grad vil rette oppmerksomheten mot relative vekstforskjeller, og at rentedifferanser mellom land kan bidra til å gi dollaren et løft.

Spesielt tror Nordea på renteoppgang i Kina, fordi kinesiske myndigheter kan komme til å øke renten for å unngå overopphetning av boligmarkedet, og for å hente opp en styringsrente som i realiteten er negativ. Økt uro for inflasjon kan også bidra til høyere renter her.

Nordea trekker også frem at lavere global vekst kan bidra til at dollaren henter seg inn igjen.

Dollaren har styrket seg de siste dagene, blant annet på grunn av fornyet uro for statsgjelden i flere europeiske land. Når oppmerksomheten i økende grad rettes mot uro i andre land, øker interessen for dollaren som "trygg havn".

Dollar på lang sikt
Slik Nordea leser markedet er deres råd å satse langsiktig på dollaren.

- Vi tror at vi nærmer oss tiden for å korte ned i valuter som er syklisk sensitive og valutaer som er sterkt påvirket av råvaremarkedet, og gå inn i lange dollarposisjoner via opsjoner, skriver Nordeas analytikere i en fersk oppdatering.

Både DnB Nor Markets og Nordea tror en euro koster 1,20 dollar om tolv måneder, mens den i dag handles til 1,36 dollar.

Les også: - USA må bekjempe deflasjon og dobbeldipp

Frykt senker euroen

<b>Faber: USA lager nye bobler</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.