-Vi har vært i krig med terrorister siden 11. september. De siste årene har derimot terroristtrusselen gått over i en ny fase, sa Obama.

Presidenten talte direkte til nasjonen fra Det hvite hus' ovale kontor i 2-tiden i natt. Taler herfa er forbeholdt de virkelig store hendelsene i amerikansk historie. Obama har kun to ganger tidligere benyttet seg av muligheten.

Det understreker alvoret etter masseskytingen i San Bernardino utenfor Los Angeles i forrige uke.

FBI etterforsker drapet på 14 personer som en mulig terroristhandling. I så fall står USA overfor det verste terroristangrepet på amerikansk jord siden 11. september 2001.

Den islamske staten (IS) har sagt at ekteparet Syed Rizwan Farook (28) og Tashfeen Malik (29), som utførte handlingene, var IS-sympatisører. Det er ikke kjent om gruppen var involvert i planleggingen av skyteepisoden. 

-Terrortrusselen er reell, men vi vil overkomme den. Vi vil knuse IS og andre organisasjoner som forsøker å skade oss, sa Obama.

I den 15 minutter lange talen pekte Obama på fire konkrete tiltak for å vinne over terroristorganisasjonen:

* Luftangrep mot IS-kontrollerte områder i Midtøsten
* Trene og bevæpne lokale styrker som kan slåss mot IS
* Strupe finansieringen og rekrutteringen til IS
* Søke våpenhvile og politisk løsning på borgerkrigen i Syria

President Obama vurderer også å se på ordningen med visafri innreise for enkelte nasjonaliteter samt strengere regler mot bruk av teknologi som kan skjule terrorister. 

Obama ba Kongressen skjerpe våpenlovgivningen, noe han har gjort flere ganger etter skyteepisoder de siste årene.

Samtidig utelukket Obama å sette bakkestyrker inn i IS-områder.

-Vi bør ikke trekkes på nytt inn i en lang og kostbar bakkekrig i Irak eller Syria. Det er nettopp dette grupper som IS ønsker. Hvis vi okkuperer fremmede land, kan de fortsette opprørskrigen i årevis, drepe tusenvis av våre styrker, tappe oss for ressurser og bruke vårt nærvær for å trekke til seg nye rekrutter, sa Obama.

Talen fikk blandet mottagelse. Flere mente den inneholdt lite nytt, mens konserative politikere etterlyste bakkestyrker.

-7. desember 1941, etter angrepet på Pearl Harbor, holdt ikke FDR [president Franklin D. Roosevelt, journ. anm.] en partipolitisk tale. Han ba nasjonen samle seg for å vinne en total seier. Hvis jeg velges til president, vil jeg beordre forsvarsdepartementet til å knuse IS. Og jeg vil stenge det ødelagte innvandringssystemet som slipper jihadister inn i landet vår. Ingenting president Obama sa i kveld vil bidra i så måte, sier presidentkandidat Ted Cruz i en melding.

I talen understreket presidenten også at IS ikke snakker på vegne av muslimer, men la samtidig et ansvar på muslimske ledere for å bekjempe organisasjonen.

-Vi kan ikke underslå det faktum at denne ekstreme ideologien har spredt seg i visse muslimske miljøer. Det er et et reelt problem som muslimer må konfrontere uten beklagelse, sa Obama.

Han fortsatte:

-Muslimske ledere her og over hele kloden må fortsette å jobbe samme med oss for å avvise den sterkt hatefulle ideologien som grupper som IS og Al-Qaeda fremmer. De må ta til motmæle ikke bare mot volden, men også tolkningene av islam som er uforenelige med verdier som religiøs toleranse, gjensidig respekt og menneskeverd, sa Obama.

 

Les også: Redd for å bli overvåket på mobilen? Prøv favorittappen til Edward Snowden


  EU-ministre enige om lagring av passasjerregistre

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.