Noen uker før banksammenbruddet på Island annonserte Kaupthing at sjeik Mohammed Bin Khalifa Bin Hamad al Thani fra Qatar hadde kjøpt 5 prosent av banken. Handelen styrket aksjemarkedets tro på Kaupthing, men det banken ikke opplyste om var at handelen ble gjennomført med et lån fra Kaupthing selv.

Det var en granskningskommisjon nedsatt av Islands nasjonalforsamling som til slutt la fram opplysningene om lånet.

Tingretten i Reykjavik dømte bankens tidligere administrerende direktør Hreidar Mar Sigurdsson til fem og et halvt års fengsel, mens tidligere styreleder Sigurdur Einarsson fikk fem års fengsel.

Magnus Gudmundsson, som var administrerende direktør for Kaupthing i Luxembourg, fikk tre års fengsel, mens Olafur Olafsson, som var bankens nest største aksjonær før kollapsen, fikk tre og et halvt års fengsel.

Saken er den største som så langt er reist i kjølvannet av bankkrisen på Island. Aktor Olafur Thor Hauksson førte 50 vitner i retten.

Kaupthing-boet opplyste tidligere i år at det var kommet til enighet med al Thani og ikke vil gå til rettslige skritt mot ham.

Les også:
Riggmaktkampen: Spetalen trekker styreangrepet

Finans Norge: Bankene må øke egenkapitalen med 22 milliarder

Jensen tror ikke på renteøkning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.