Professor Stephen Hawking, Storbritannias verdensberømte teoretiske fysiker, advarer om at anstrengelsene med å skape kunstig intelligens kan true hele menneskelighetens eksistens, skriver BBC.

Han frykter teknikken raskt kan begynne å utvikle seg selv og ta over for oss.

- Utviklingen av fullstendig kunstig intelligens kan bety slutten for den menneskelige rase, sier Hawking til BBC.

Han mener utviklingen kan ta av på egen hånd, og re-designe seg selv i et stadig økende tempo som menneskene, som er begrenset av en langsom biologisk evolusjon, ikke kan konkurrere mot.

Forskningen på kunstig intelligens har allerede kommet et stykke på vei, og et resultat er for eksempel biler som kan lukeparkere ved å rygge i 40 km/t, slå på bremsen og sladde inn i luken.

Advarselen kommer som et svar på et spørsmål i forbindelse med at han selv har tatt i bruk en helt ny teknologi for å kommunisere.

- Blitt mitt varemerke

Systemet er utviklet av Intel, og benytter en grunnleggende form for kunstig intelligens.

Det nye systemet lærer hvordan Hawkings tenker og foreslår de neste ordene han kanskje ønsker å bruke. Systemet har gjort det godt på den såkalte "Turing-testen", og har lurt mange til å tro at de snakker med et menneske og ikke en maskin.

Stemmen i det systemet Hawking har tatt i bruk er imidlertid omtrent like mekanisk som tidligere.

- Det har blitt mitt varemerke, og jeg vil ikke bytte den ut med en mer naturlig stemme med britisk aksent. Jeg er blitt fortalt at barn som trenger en maskinstemme, vil ha en som likner min, sa Hawking til BBC.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Higgs-partikkelen kan få universet til å kollapse når som helst- Tidsreiser kommer    (2010)