Den italienske stat fikk inn pengene den ønsket i dagens auksjon av statspapirer, men prisen ble langt høyere enn landet har betalt tidligere i år.

Staten fikk inn fem milliarder euro i lånene som ble lagt ut i auksjonen. Lånene, som har ett års løpetid, fikk en rente på 6,087 prosent, opplyser det italienske finansdepartementet torsdag.

Auksjonen hadde en buddekning på 1,99 ganger tilbudt volum.

I en tilsvarende auksjon av ettårige papirer 11. oktober i år var renten 3,57 prosent. Da var buddekningen på 1,88 ganger tilbudt volum.

- I forhold til det vi har sett tidligere var det forferdelig, men i forhold til forventningen gikk det relativt bra, sier rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til TDN Finans.

For høyt
De siste dagene har renten på italienske statsobligasjoner som omsettes i annenhåndsmarkedet gått i taket på grunn av den uoversiktlige økonomiske og politiske situasjonen landet befinner seg i. Onsdag steg renten på ettårige obligasjoner utstedt av den italienske stat til 8,46 prosent i annenhåndsmarkedet.

Men selv om auksjonen gikk bedre enn ventet, mener Wilhelmsen at renten på lånet er alt for høy for landet over lengre tid.

- Det er den høyeste renten på en ettåring siden 1997, og det illustrerer igjen at situasjonen er alvorlig. Det er alt for høyt. Italia kan ikke leve med så høye renter. Det er mange som snakker om at syv prosent er smertenivået for Italia. Det er det ikke. De kan ikke leve med renter på over fem prosent, sier Wilhelmsen til TDN Finans.

Onsdag steg rentene på italienske statslån med to, fem og ti års løpetid alle til over syv prosent. I dag faller rentene markert tilbake igjen, men holder seg fortsatt i området nær syv prosent.

- Det italienske rentenivået har uten tvil vært på kraftig vei oppover. Disse nivåene vil være vanskelig for Italia å leve med på sikt. Det understreker at det nå ligger et enormt press på mynidghetene om å gjøre noe drastisk, sier analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til DN.no.

Hun mener det først og fremst er viktig viktig at Italia unngår en periode med politisk vakuum når Berlusconi går av.

- Og så må man gjøre grep med tanke på innstramning av finanspolitikken og reformer for å løfte vekstevnen i økonomien. Det er kritiske nivåer de italienske rentene noteres på om dagen, sier analytikeren.

Forbereder hurtigbehandling
I Italia jobber politikerne nå på spreng for å få vedtatt en krisepakke med innstramningstiltak som møter kravene som EU og IMF. I tillegg har Italias president Giorgio Napolitano utnevnte tidligere konkurransekommissær i EU, Mario Monti, som senator for livstid. Dermed kan Monti innta en regjeringsposisjon. Dermed kan Monti også overta som landets statsminister i en eventuell samlingsregjering eller i et forretningsministerium.

Senatet, som er overhuset i det italienske parlamentet, skal ifølge Bloomberg News stemme over krisepakken fredag. Underhuset kan dermed kunne stemme over tiltakene lørdag.

Den varslede hurtigbehandlingen av tiltakspakken har ført til en viss lettelse i markedene torsdag. Renten på tiårige italienske statslån har falt fra 7,24 prosent onsdag kveld til 6,97 prosent torsdag formiddag.

Viland peker også på at lettelsen kan skyldes at auksjonen gikk bedre enn fryktet og at Den europeiske sentralbanken ESB kan ha gjennomført støttekjøp av italiensk gjeld i annenhåndsmarkedet.

- Det kan være litt lettelse på grunn av auksjonen. Og det ser ut til at den europeiske sentralbanken kom inn og kjøpte litt utover ettermiddagen igår, sier Viland.

Les også: Italia skal hente fem milliarder euro

<b>Historien gir Italia 16 dager</b>

<b>Italias statsrenter går i taket</b>

Franske og spanske renter også under press (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.