Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's nedgraderte mandag Italias statsgjeld.

Italia har eurosonens største statsgjeld på 1.843 milliarder euro, tilsvarende over 14.000 milliarder kroner, ved utgangen av 2010.

Nedgraderingen kan gjøre det enda vanskeligere for Italia å låne penger i markedet.

-Vi vil se en euro som stadig er under press. En av våre store bekymringer er hva som vil skje med Italias lånekostnader, noe som vil kunne bidra til ytterligere salg av obligasjoner, sier Chris Weston, institusjonell trader i IG Markets i Melbourne, til Bloomberg News.

Usikkerhet
Gjelda ble nedgradert fra A+/A+ til A/A-1 på grunn av usikkerhet om Italias stadig svakere økonomiske utsikter, melder kredittvurderingsbyrået.

S&P opplyser at en rådende oppfatning om at en svak regjeringskoalisjon hemmer regjeringens evne til å svare besluttsomt på utfordringene, bidro til beslutningen.

«Vi mener at den svakere veksten vil gjøre det vanskelig å nå de nye målsetningene regjeringen har satt seg,» heter det i en pressemelding.

Motvillige myndigheter
Andre forhold som virker negativt inn på den økonomiske veksten, er lav sysselsetting, en ineffektiv offentlig sektor og mindre utenlandske investeringer.

Ifølge byrået virker det som myndighetene er motvillige til å takle utfordringene.

Et annet kredittvurderingsbyrå, Moody's, har også opplyst at de vurderer en nedgradering av Italia, som hos dem for tiden er Aa2, to hakk under toppgraderingen på AAA.

Den italienske regjeringen har forsøkt å berolige markedet ved å legge fram en innsp#229spakke som har som formål å oppnå balanse i budsjettet innen 2013.

Fall i Japan
Tokyo-børsen reagerer negativt på nyheten om nedgradering av Italias gjeld, og det er fornyet frykt i markedet for spredningseffekter i den gjeldsstressede eurosonen.

Rett før klokken 06 norsk tid er Nikkei-indeksen ned 1,40 prosent, mens fallet er utøket til 1,73 prosent rett før klokken 07.

Les også: Italia-kollaps kan bli alle krisers mor

- Dette er bare seigpining


Venter 8 kroner for en euro: - Uroen i markedet kommer til å fortsette


Frykter total kollaps

- Ryker Spania, ryker alt

- Dette går bare én vei (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.