Konseptvalget for oljefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen er blitt utsatt minst til slutten av januar, skriver TDN Finans fredag.

Det skriver Upstream fredag, og bekreftes av Statoil fredag, som opplyser at beslutningen er utsatt til "tidlig i 2014", ifølge en melding.

company:stl

Uenige
De tre lisensgruppene (se faktaboks) som er involvert i Johan Sverdrup hadde planlagt å velge konseptet i år, men kilder sier til ukeavisen at uenighet mellom partnerne gjør det umulig å nå denne fristen.

Les også: Tror Norges gigantfunn kan gi dem enda mer

Den ekstra tiden som går med til å finne en løsning for den første utbyggingsfasen, vil også kunne bety at produksjonsstart forskyves godt inn i 2019, sier bransjekilder. Den opprinnelige planen var å starte produksjonen i fjerde kvartal 2018.

Det er to meningsforskjeller som vil kunne få betydelige konsekvenser for utbyggingen av Johan Sverdrup og de andre feltene på Utsirahøyden - Edvard Grieg, Gina Krohg og Ivar Aasen.

Størrelse og funksjonalitet
Statoil og partnerne Lundin Petroleum, Petoro, Det norske oljeselskap og Maersk Oil er ikke enige om størrelse og funksjonalitet i første fase i utviklingen av Johan Sverdrup-feltet.

I tillegg til dette har partnerne ikke kommet til enighet om felles utvikling av et system for tilførsel av kraft fra land til Utsirahøyden.

Ifølge TDN Finans får Upstream opplyst at Statoil, som er operatør i planleggingsfasen, ventes å presentere sitt foretrukne konsept for partnere ved utgangen av denne uken. Statoil ønsket ikke å bekrefte dette overfor avisen.

- Vår plan er å presentere konseptvalget i år, sier en talsmann for Statoil.

Les også: Kan dele ut Johan Sverdrup-kontrakter før jul

Gir ikke opp elektrifisering
En løsning som ikke inkluderer full elektrifisering av feltene på Utsirahøyden vil ikke bli godt mottatt av Stortinget, som ønsker kutt i utslippene av CO2.

Som følge av dette vil Statoil ifølge avisens kilder fortsette å se etter måter som kan gjøre elektrifiseringen teknisk og økonomisk gjennomførbar.

En kilde nevner muligheten for at kunngjøringen av konseptvalg vil kunne inkludere bruk av kraft fra land til de nærliggende feltene Gudrun og Sleipner.

- Kraftkabelen til Sverdrup-feltet planlegges med gammeldags 60 hertz-teknologi. Grunnen til dette er at det skal være en mulighet for en fremtidig delvis elektrifisering av Sleipner. Beslutningen ble tatt for tre år siden. Statoil ønsket imidlertid ikke å snakke om dette, fordi det ville kunne bli problematisk i forhandlingene om kostnadsfordelingen blant partnerne i elektrifiseringsprosjektet for Utsirahøyden, sier denne kilden til Upstream ifølge TDN Finans.













Kilde: Statoil

Les også:
Oljeprisene ned på gevinstsikring

Oljeservice-topper i tottene på hverandre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.