Analytikerne venter i gjennomsnitt et ressursanslag for Johan Sverdrup-feltet på totalt 2,629 milliarder utvinnbare fat oljeekvivalenter (foe).

Det kommer frem av estimater som TDN Finans har innhentet fra syv meglerhus. Anslagene varierer fra 2,505 til 2,800 milliarder fat oljeekvivalenter.

Mer enn anslått midtpunkt
Johan Sverdrup-feltet består av de to tidligere feltene Aldous (PL 265) og Avaldsnes (PL 501).

Statoils siste anslag på Aldous ble gitt i oktober 2011 med 900-1.500 millioner fat, mens det ferskeste anslaget på Avaldsnes ble gitt av Lundin i september 2011 med 0,8-1,8 milliarder fat. Totalen den gang var dermed på 1,7-3,3 milliarder fat oljeekvivalenter, med et midtpunkt på 2,5 milliarder fat.

Les også: Enorme verdier i Johan Sverdrup: - Noen kan ønske å cashe inn

company:stl

Utvinningsgrad viktigst
Analytiker Carl Christian Bachke i Nordea Markets tror partnerne på Johan Sverdrup kan komme med forsiktige estimater for feltet.

Når konseptvalget kommer mener han man skal fokusere på hva utvinningsgraden anslås til. Ifølge ham kan det være fristende for partnerne på feltet å senke forventningene for så å levere i mer.

- Hvis de ikke gir oss sitt beste estimat vil det totale ressursanslaget være mindre viktig fordi det avhenger av utvinningsgraden, sier han til TDN Finans.

Ser høyere utvinningsgrad
Analytiker André Baustad Benonisen i Danske Bank Markets venter at kvaliteten på estimatene vil bedres over tid, og dermed bidra til en høyere utvinningsgrad etterhvert.

- Derfor tror vi dette vil være positivt for Statoil og Det norske oljeselskap, ettersom rabatten til verdijustert egenkapital bør komme inn, sier Benonisen til TDN Finans.

Danske estimerer nå en utvinningsgrad på 55 prosent, men tror det er mer realistisk å legge til grunn en langsiktig utvinningsgrad på 65 prosent, gitt at Statfjord, som også har et svært bra reservoar, nå har passert 70 prosent.

Konseptvalg i desember
Statoils informasjonssjef Ørjan Heradstveit gjentar overfor TDN Finans at planen er å kommunisere konseptvalget for Johan Sverdrup i løpet av desember.

Det totale ressursanslaget og utvinningsgraden bli presentert i forbindelse med konseptvalget.

- Generelt er det slik at jo tidligere en er i en planleggingsfase av et prosjekt, jo større usikkerhet er det knyttet til estimatene. Men, det meste av historien viser at produksjonen på et felt er høyere enn det som ble oppgitt i plan for utbygging og drift, sier Heradstveit til TDN Finans.

Deltakere i TDNs rundspørring er: SEB, Arctic Securities, DNB Markets, ABG Sundal Collier, Nordea Markets, Sparebank 1 Markets og Danske Bank Markets.

Les mer: Kan dele ut Johan Sverdrup-kontrakter før jul

<b>Statoil skrinlegger elektrifisering av Johan Sverdrup</b>

<b>Lundin Petroleum utsetter Johan Sverdrup-bygging</b>



Les også:
Chevron varsler lavere investeringer

<b>Marathon selger seg ut av Nordsjøen</b>

<b>Protester mot ny oljelov i Mexico</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.