Fredag morgen kuppet Det norske oljeselskap oppmerksomheten halvtimen før første fase av utviklingplanen for gigantfunnet Johan Sverdrup ble overlevert oljeminister Tord Lien.

Det norske nekter nemlig å signere fordelingen av forekomstene med partnerne Statoil, Lundin Petroleum og Mærsk Oil. Markedet later imidlertid ta nyheten vel imot og svarer med å sende aksjen opp over fire prosent på børsen.

- Dagens vinner

Analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets mener Det norske ikke bør være misfornøyd med en andel på omlag 11,9 prosent av feltet. Hun har imidlertid forståelse for at Det norske-styreleder Sverre Skogen og toppsjef Karl Johnny Hersvik stritter i mot.

- Fatene hvor Det norske har største eierandel er mye mer verdt, så de vil ikke at det bare skal tas hensyn til volum. Så det er bare å kjempe så godt man kan for at rett skal være rett, sier Gjøen til DN fredag.

Kjetil Bakken, Carnegie.
Kjetil Bakken, Carnegie. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
Carnegie-analytiker Kjetil Bakken mener også Det norske har liten grunn til å klage over den foreslåtte fordelingen.

- Den er bedre for Det norske enn jeg hadde trodd. I min bok er Det norske dagens vinner, sier Bakken.

Analytikeren har tidligere anslått at én prosent av Johan Sverdrup-feltet er verdt 1,58 milliarder kroner etter skatt. Dermed er det store verdier å hente i noen promiller opp og ned i eierprosent. Det illustreres av de foreslåtte eierandelene, som er oppgitt med fire desimaler.

Det norske  har tidligere antydet at selskapet bør ha en andel på over 13 prosent. Dermed utgjør forskjellen 1,5 prosentpoeng eller drøye to milliarder kroner i verdi etter skatt fra Statoils forslag. Nå har de øvrige partnerne bedt Olje- og energidepartementet avgjøre saken.

- Ikke kritisk

Det norske kjøpte i juni ifjor det britiske oljeselskapet Marathon Oils virksomhet på norsk sokkel. Deretter har oljeprisen mer enn halvert seg. Gjøen påpeker at fordelingen av Johan Sverdrup likevel «ikke er kritisk».

- Problemet med oppkjøpet er at det skulle finansiere utbyggingen av Johan Sverdrup. Det er klart at med de lave oljeprisene som har vært i det sist, blir det mye mer vanskelig å generere en stor fri kontantstrøm som dekker utbyggingskostnadene. Hvis de hadde fått en mye større eierandel så hadde det blitt verre før det ble bedre, sier Gjøen i Handelsbanken.

Kan selge

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker er hovedaksjonær i Det norske, som har vært omtalt som investorens "pensjonskasse". Det norskes store investeringsforpliktelser opp mot utbyggingen av Johan Sverdrup og Marathon-kjøpet har imidlertid tåkelagt usiktene og ført til spekulasjoner om at selskapet må hente penger.

Gjøen tror ikke det vil bli tilfelle. Da vil selskapet heller finansiere seg ved å selge seg ned i Johan Sverdrup-feltet, mener hun.

- Vi tror Johan Sverdrup er såpass verdifullt at de kan snu seg rundt og kanskje selge en del i stedet for en mulig emisjon. Da kunne det vært forholdsmessig mer her (mtp. fordeling av forekomstene, red.anm), men jeg tror ikke vi snakker om det helt store, sier Gjøen.

Johan Sverdrup-verdiene gjør også at hun er positiv til aksjen, som hun ser i 50 kroner.

- Når vi regner oss frem til verdier her kommer vi forsåvidt mye høyere, men det er klart at dette med finansiering har vært litt bakteppe her, sier analytikeren.

Det norske-aksjen stiger 4,2 prosent til 38,50 kroner. Det verdsetter selskapet til 7,8 milliarder kroner.

Inkludert dagens oppgang er aksjen ned omlag 3,4 prosent sålangt i år. Over de seneste seks månedene har aksjonærene sett verdiene ned over 40 prosent.

Les også: Nekter å signere Johan Sverdrup-avtale
Utgjør over to milliarder for Det norske
- Det er en historisk dag

Oljeministeren: - For en dag
00:00
Publisert:

Statoil-sjefen: - Mest omfattende utbygging på norsk sokkel siden 80-tallet
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.