Det norske oljeselskap har ikke kommet til enighet med de øvrige partnerne om fordeling av eierandelene i forbindelse med samordningen av lisensene i Johan Sverdrup-funnet i Nordsjøen, opplyser selskapet i en melding fredag.

- For Det norske har det hele tiden vært et avgjørende prinsipp at eierandelene i Johan Sverdrup skal fordeles basert på en kombinasjon av volum og verdi. Når det ikke var mulig å komme til enighet med partnerskapet om dette, kan vi heller ikke signere en avtale, sier toppsjef Karl Johnny Hersvik i Det norske oljeselskap i meldingen.

På hold

På grunn av uenigheten har de øvrige partnerne i feltet har bedt Olje- og energidepartementet om å fastsette den endelige fordelingen av forekomstene i Johan Sverdrup.

Inntil dette foreligger har Olje- og energidepartementet besluttet at Statoils forslag om fordeling av ressursene skal legges til grunn:

  • Statoil 40,0267%
  • Lundin Norway 22,12%
  • Petoro 17,84%
  • Det norske oljeselskap 11,8933%
  • Maersk Oil 8,12%

Frir med film

Fredag klokken 08.00 samler Statoil alle partnerne og inviterte myndighetsrepresentanter til pressekonferanse på Fornebu.

- Vi mener verdi ikke er blitt hensyntatt tilstrekkelig i fordelingen, sier Det norske-styreleder Sverre Skogen til DN før konferansen.

Han vil ikke si hvilken eierprosent Det norske siktet mot. Til DN har tidligere toppsjef Erik Haugane sagt at Det norske bør ha over 13 prosent.

Forskjellen utgjør halvannet prosentpoeng, eller drøyt to milliarder kroner i verdi for Det norske. Oljedirektør Bente Nyland kan ikke huske at partnere ikke er blitt enig før innlevering av utbyggingsplaner før.

- Det er svært uvanlig, sier hun til DN på Fornebu.

Det norske la torsdag ut en video på sine nettsider der selskapet illustrerte hvordan de mente at forekomstene på Johan Sverdrup burde fordeles. Mens den vestre delen av feltet (se skisse) er tykkere og rimeligere å utvinne, er den østre delen tynnere. Det norske mener dette bør hensyntas og at fordeling skjer etter verdier og ikke areal.

Johan Sverdrup er det største oljefunnet på norsk sokkel siden 1980-tallet, og investeringskostnadene for første fase er beregnet til 117 milliarder kroner, målt 2015 kroner, og forventet utvinnbare ressurser er anslått til mellom 1,4 og 2,4 milliarder fat oljeekvivalenter.

Flere milliarder fat

For fullfeltsutbyggingen er investeringskostnadene beregnet til i størrelsesorden 170-220 milliarder kroner, målt i 2015 kroner, med utvinnbare ressurser på mellom 1,7 og 3,0 milliarder fat oljeekvivalenter, skriver Det norske i meldingen fredag.

- Johan Sverdrup er et eksepsjonelt prosjekt som markerer optimisme for norsk sokkel. Med en balansepris på mindre enn 40 dollar per fat vil det ha god lønnsomhet og sikre en solid kontantstrøm for Det norske i mange tiår fremover. Dette er en stor og viktig dag for Det norske, sier Hersvik.

Les også:

Asia i dag: Smuglet 175 tonn gull
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.