Det blir lukkede dører i fengslingsmøtet med henvisning til at det er opplysninger i saken som ikke er kjent for offentligheten og som vil skade etterforskningen hvis de blir kjent.

Fredag klokken 13 startet fengslingsmøtet for Lunder, der Økokrim vil be om varetektsfengsling. Dette mener Jo Lunders advokat Cato Schiøtz det ikke er grunnlag for.

- Gjelder ett forhold

-  Siktelsen gjelder bare ett forhold, en konkret utbetaling fra september 2011. Da var han nytilsatt, og hadde vært i selskapet i omtrent to måneder, sa Lunders advokat Cato Schiøtz til DN torsdag.

Fra klokken 12 til omtrent 17.00 torsdag satt Lunder i avhør hos Økokrim sammen med Schiøtz.

Onsdag kveld ble tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder pågrepet av Økokrim på Gardermoen, siktet for grov korrupsjon.

Lunder så sliten, men avslappet ut da han ankom retten fredag. Han hadde med seg sitt forsvarerteam bestående av Cato Schiøtz, Nils Christian Langtvedt og Knut Høivik fra advokatfirmaet Schjødt.

Fra Økokrim stiller førstestatsadvokat Marianne Djupesland og politiadvokat Linn Eckhoff Dolva.

Mistenker korrupsjon

Vimpelcom betalte i 2011 for to rapporter med ren avskrift, og betalte 30 millioner dollar for dem. Nå er Jo Lunder siktet for betalingene, som det mistenkes at i realiteten var korrupsjonspenger, betalt for å få tilgang til mobillisenser i Usbekistan.

Telenor eier 33 prosent av Vimpelcom, og selskapet har virksomhet i Russland og en rekke land i Eurasia.

- Ikke medvirket til korrupsjon

Lunder skrev følgende i en epost til DN tirsdag:

«Jeg har ikke medvirket til korrupsjon og alt jeg vet er formidlet til de rette myndigheter».

Telenorsaken på 5 minutter
DNs Marte Ramuz Eriksen forklarer hva saken dreier seg om
05:08
Publisert:
 

Ifølge nederlandske og amerikanske etterforskere overførte Vimpelcoms datterselkap Watertrail Industries til sammen 30 millioner dollar i to transaksjoner til  Vimpelcoms usbekiske partner Takilants konto i Banque Lombardier & Co i Sveits.

Permittert fra jobben

Jo Lunder var konsernsjef i Vimpelcom i perioden 2011 til 2015. Før dette var han styreleder, styremedlem og hadde også sentrale posisjoner i Vimpelcom i 15 før han gikk av tidligere i år. Lunder var også konsernsjef i Vimpelcom i perioden 2001 til 2003.

Siden 1. september har Lunder vært konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Fredag morgen meldte gruppen i en pressemelding at Lunder nå er permittert fra stillingen.

- Vi er i samråd med Jo Lunder blitt enige om at han permitteres fra alle sine roller i Fredriksen-gruppen inntil videre, sier Harald Thorstein i Fredriksen-gruppen i en pressemelding fredag morgen.

Hadde full tillit

I et intervju med DN i mai sa Fredriksen at han hadde snakket grundig med Lunder om korrupsjonsmistankene rundt Lunders tidligere arbeidsgiver:

- Jeg har full tillit til Lunder og hans integritet. Han er helt klar på at han har nulltoleranse for korrupsjon. Lunder er også klar på at ledere har et stort ansvar for å bekjempe korrupsjon. Det er viktig å bygge riktige systemer, prosedyrer og kulturer, sa Fredriksen da.

Les også:

Fredriksen overrasket over Lunders arrestasjon

Jo Lunder permitteres fra toppjobben hos John Fredriksen

- Han har ikke hatt noen grunn til å tro at dette innebar noen korrupt utbetaling

Taus toppsjef dnPlus

Kan miste toppjobben hos Fredriksen dnPlus

Lunder holdes i forvaring over natten  

Se også:

Usikker på konsekvensene for Baksaas

Usikker på konsekvensene for Baksaas
Eva Grinde om Telenor og Vimpelkom
02:58
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.