Den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs beskyldes for utstrakt kjønnsdiskriminering, og må trolig møte i retten i et søksmål.

Tidligere kvinnelige ansatte beskriver banken som en «gutteklubb», hvor møter holdes på strippeklubber og drikkebuler, og hvor kvinner enten ignoreres eller behandles som seksuelle objekter.

Kallenavn som «bimbo» og «party girl» skal være vanlig å bruke om kvinnelige kolleger i banken.

Dårligere betalt

Det er tidligere visepresident i banken, Cristina Chen-Oster, og tidligere partner Shanna Orlich som står bak søksmålet, som de først startet i 2010. Onsdag ba de en amerikansk dommer om å få utvide søksmålet til å gjelde på vegne av både nåværende og tidligere kvinnelige visepresidenter og partnere.

Saksøkerne hevder at investeringsbanken gjennomsnittlig betaler sine kvinnelige visepresidenter 21 prosent mindre i lønn enn hva menn i samme stilling får. Kvinnelige partnere skal få åtte prosent mindre betalt enn sine mannlige kolleger.

Ifølge stevningen har de flere bevis som støtter opp om anklagene: vitnesbyrd fra tidligere ansatte i banken, samt statistikk og tall på lønn og forfremmelser fra selskapets egne registre.

Les også: Tinder saksøkt for seksuell trakassering

Utbredt ukultur

– Goldmans diskriminering oppstår ikke i et vakuum, men er formet av en felles kultur av kjønns-stereotypering og fiendtlige holdninger mot kvinner i selskapet, heter det i stevningen.

Kvinnene viser også til tall som viser at mannlige kolleger uten hverken mer erfaring eller utdannelse blir forfremmet til fordel for kvinnelige ansatte.

Goldman Sachs benekter imidlertid at det foregår diskriminering av kvinner på arbeidsplassen, skriver Financial Times.

– Dette er et vanlig og forventet steg i prosedyren i ethvert søksmål, og endrer ikke sakens manglende troverdighet, heter det i en uttalelse fra investeringsbanken etter at den utvidede stevningen ble kjent.

Banken vil trolig forsøke å motbevise den skjeve lønnsstatistikken i stevningen med å hevde at den ikke sammenligner likeverdige ansatte, sier en kilde som kjenner til saken ifølge avisen.

Les også: – Hold grisepraten for Dem selv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.