Naboene i Skådalsveien på Oslos vestkant har siden 2012 kjempet mot eiendomsutvikler Neptune Properties som vil bygge ni boliger i en eplehage der det tidligere lå én villa.

– Vi hadde jo håpet at Høyesterett skulle behandle saken, vi synes det er prinsipielt viktig å få vite hva som er villamessig og hva som ikke er det, sier Nils Krogsrud, som er en av et titall naboer i det gamle villastrøket som har stilt seg bak søksmålet.

Villa eller ei?

Stridens eple har vært omfanget og utførelsen av de ni boligene som er fordelt på tre bygg.

I Oslo tingrett fikk naboene medhold i at utbyggingen stred mot en eldre servitutt som er knyttet til området.

I den står det at utbygging i området må være «villamessig», og tingretten mente Neptunes moderne to- og tremannsboliger over tre etasjer stred mot dette – men lagmannsretten ga Neptune medhold.

Høyesteretts ankeutvalg begrunner avslaget med at «hverken avgjørelsens betydning utenfor den foreliggende sak eller andre forhold tilsier at saken blir fremmet for Høyesterett».

– Det er jeg helt uenig i. For meg virker det som om rettspraksis hele tiden går et lite skritt den ene veien uten at det noengang har vært tatt standpunkt til hva som er realiteten. Skal jeg tolke norsk rettsvesen så bor du enten i blokk eller i villa, sier Krogsrud.

Deler regningen

Etter tre rettsrunder venter en saftig advokatregning. Naboene må betale både Neptunes saksomkostninger på litt over én million kroner, i tillegg til sin egen advokat.

– Nå er jeg bare glad for å være ferdig med dette, sier nabo Nils Krogsrud. Foto: Fredrik Bjerknes
– Nå er jeg bare glad for å være ferdig med dette, sier nabo Nils Krogsrud. Foto: Fredrik Bjerknes (Foto: Dagens Næringsliv)
– Sluttsummen blir kanskje på rundt to millioner kroner, sier Krogsrud.

Naboene er enige om å dele regningen, Krogsrud regner med hans del kan komme på opp mot et par hundre tusen.

– Det er mye penger. Man er helt avhengig av at det er flere naboer som er villige til å være med på dette her.

Krogsrud, hans kone og en tredje nabo er de som formelt har saksøkt Neptune til tross for at et titall naboer har støttet opp om søksmålet.

– Men er dere sikre på at alle gjør opp sin del av regningen?

– Vi har gode naboer, så det er jeg ikke noe redd for, sier Krogsrud.

Kan bli dyrt

Men det kan bli langt dyrere for naboene enn de to millionene. Da Neptune i mars måtte stanse byggearbeidene på grunn av en midlertidig forføyning som naboene fikk medhold i, varslet selskapet et mulig erstatningskrav opp mot 30 millioner kroner som følge av forsinkelser.

– Det blir fort millioner ut av dette, sier Lasse Røsnes, daglig leder i Neptune. Foto: Aleksander Nordahl
– Det blir fort millioner ut av dette, sier Lasse Røsnes, daglig leder i Neptune. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
– At prosjektet ble stoppet i noen måneder kan neppe ha påført Neptune all verdens kostnader, så den erstatningssaken er jeg ikke så veldig redd for. Men at det blir mer penger og et økonomisk tap her som blir ganske betydelig, vil jeg anta, sier Krogsrud.

Ifølge Neptune-gründer og daglig leder Lasse Røsnes, har Neptune lidd betydelige tap som følge av forsinkelser på seks-syv måneder på prosjektet. Røsnes viser blant annet til rentekostnader på 6,5 prosent på verdier for 70–80 millioner kroner, tildekking av halvferdig bygg, en kjøper som har trukket seg og vanninnsig i bygningsmassen.

– Det blir fort millioner ut av dette, mange millioner, sier Røsnes, men avviser at det kommer opp i «worst case scenario» på 30 millioner kroner.

– Dette skal ekspertene nå sette opp regnestykker på, sier han.

Han mener saken kan tjene som eksempel for andre naboer som forsøker å hindre lignende utbyggingsprosjekter.

 

Les også:

Statoil-avtaler skaper bråk

Blar opp 157 millioner for sentral eiendom

Audi frisker opp sin minste suv  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.