Rigg-gründer Idar Arnold Iversen (62) er i Gulating Lagmannsrett dømt til to års fengsel for å ha unndratt omlag ti millioner kroner i skatt, ifølge en melding onsdag. Åtte måneder av dommen er betinget.

Strafferammen for grov økonomisk utroskap er fengsel inntil seks år, mens grovt skattesvik straffes med bot eller fengsel inntil seks år.

Lagmannsretten la til grunn at allmennpreventive hensyn tilsier en streng straffereaksjon, og at riktig straff i utgangspunktet var fengsel i tre år.

"På grunn av lang saksbehandlingstid ble straffen redusert med ett år, samt at 8 måneder ble gjort betinget", heter det.

Iversen er dømt for samlet å ha unndratt omlag 29 millioner kroner i inntekt og rundt 200 millioner kroner i formue for ligningsårene 2004, 2005 og 2006.

Bakgrunn: Tiltalt for å skjule formue på 200 mill. dnPlus
Fullstendig tap for rigginvestor
Økokrim-siktet til sak mot Skatt vest dnPlus
- "Totalt fraværende vilje til å betale skatt"
"Skatteunndragelsen anses som grov. Unndratt inntekt og formue er knyttet til aksjeeie i utenlandske selskap registrert i Skottland, på Kypros og Isle of Man", heter det.

Saken var opprinnelig etterforsket av Hordaland politidistrikt, og Økokrim overtok saken i oktober 2013.

"Gulating lagmannsrett har lagt til grunn at domfelte bevisst har unndratt de aktuelle inntektene og formuen fra beskatning, og at han har vært helt fraværende i forhold til norske ligningsmyndigheter når det gjelder dokumentasjon knyttet til inntekter og formue i utlandet", heter det.

Dommen ble avsagt 27. juni, og er ikke rettskraftig, opplyses det.

Følg markedet med DN Investor

Les også:    Oljeservice-gründer Ståle Kyllingstad:  - Bransjen var fartsblind

Amerikanske lagertall driver oljeprisen videre

Mange oljearbeidere har dårlige helikopter-opplevelser

 

- Anbefalt av DNtv:

Episode 2: Sunniva på vei mot Norseman
Her avslører Sunniva Dring (35) at målet har blitt enda høyere siden sist. Det er seks uker igjen til ett av verdens hardeste triatlon.
05:45
Publisert:

- Gikk du glipp av den første episoden?:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert: