Tor Holba er én av de fire som er tiltalt for grov korrupsjon i Yara-saken som tirsdag vil motta dom i saken fra Oslo tingrett.

- For Holba er det bare én ting som gjelder, og det er frifinnelse. Dette har han vært tydelig på fra dag én, sier Holbas forsvarsadvokat Nadia Hall.

Holba er konserndirektør for oppstrømssegmentet i Yara og den eneste av de fire tiltalte i Yara-saken som fortsatt jobber i selskapet.

- Og hvis ikke han frifinnes, så blir det anke?

- Vi har ikke diskutert ankespørsmålet på forhånd, men det er ganske åpenbart hva man tenker om dette når man ikke erkjenner straffeskyld, svarer Hall.

Dommerne signerer i morgen

Dommerne i Yara-saken skal tirsdag formiddag møtes i Oslo tingrett for å signere dommen, før dommen sendes ut til de tiltalte og Økokrim.

Etterforskningen i Yara-saken startet våren 2011, og saken gikk for retten perioden januar til mars i år. De fire tiltalte, deriblant tidligere konsernsjef Thorleif Enger, er tiltalt for grov korrupsjon.

Forholdene knytter seg til bestikkelser fra Yara til en konsulent i Libya. Tilsammen skal Yara ha betalt 1,5 millioner dollar til en libysk ministersønn.

Under etterforskningen dukket det også opp en utbetaling til en indisk konsulent, i tillegg til såkalte «uakseptable utbetalinger» fra Yaras sveitsiske tradingselskap Balderton til råvareleverandører i Øst-Europa.

Risikerer flere år med fengsel

Etterforskningen startet etter at Yara selv i 2011 varslet Økokrim om mulige bestikkelser av en libysk konsulent. I januar 2014 erkjente selskapet Yara korrupsjon og vedtok tidenes høyeste foretaksbot på 270 millioner kroner og inndragning av 25 millioner kroner.

Holba, som bare er tiltalt for Libya-forholdet, risikerer tre års fengsel.

De tidligere konserndirektørene Daniel Clauw og Kendrick Wallace er tiltalt for både Libya-forholdet og India-forholdet og risikerer henholdsvis seks og syv års fengsel.

Eks-konserndirektør Enger er tiltalt for begge forholdene, og påstanden fra Økokrim er seks års fengsel for Enger.

Les også på DN.no:

Krever «extreme makeover» av dagens byggeregler

Det hjelper ikke å være norsk når Hellas er i brann

«Drittunge» gjør kometkarriere  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.