– Unge bør ta «uglamorøse» sommerjobber, mener Harvard-forsker og foreleser Richard Weissbourd.

– Da ser de hvor hardt folk flest arbeider og opplever selv hvor uhøflige folk kan være mot dem, sier han til Quartz.

Å ta et internship i onkelens arkitektfirma eller en glorifisert jobb i naboens investeringsbank er ikke på langt nær like positivt som å selge iskrem eller jobbe i en hamburgerrestaurant, mener forskeren.

Han sier at mange foreldre er sikre på at et høyprofilert internship eller en annen attraktiv stilling de har hjulpet barnet inn i vil hjelpe datteren eller sønnen videre i karrieren. Men der tar de feil, hevder han.

Det er motsatt. De snevrer inn valgmulighetene deres, bemerker han.

Skikkelige jobber «på gølvet» bidrar imidlertid til å gjøre de unge mer selvstendige og mer empatiske. Og gir samtidig et nytt perspektiv på livet. De lærer å ta egne valg, stå opp om morgenen, må håndtere egen tid og egne penger, og blir mer ansvarlige enn om mamma og pappa skulle ha fikset en jobb til dem via bekjentskaper, mener Harvard-forskeren.

– I stedet for å hjelpe barna våre med å skreddersy den mest imponerende sommeren, bør vi heller hjelpe dem med å bygge karakter, mener Weissbourd.

– En myte

Gisle Hellsten, som er leder på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, mener at Harvard-forskeren absolutt har et poeng. Men:

– Karriereeksperter skal være veldig forsiktige med å si hva folk skal gjøre og ikke gjøre. Vi må la folk ta egne valg. Alle jobber er verdifulle. «Uglamorøse» sommerjobber gir stressmestring, du lærer å håndtere både kunder og penger. Men jeg vil ikke råde unge til å takke nei til et attraktivt internship og ja til en «uglamorøs» jobb, sier han til DN.

Det er dessuten en myte at mange mammaer og pappaer hjelper ungene sine inn i attraktive stillinger, sier han.

– Ja, i alle fall her i Norge er det begrenset hva mammaer og pappaer kan gjøre. Hvis man får et internship i en stor norsk virksomhet, vil jeg si at mamma og pappa spiller en nullrolle. Det de derimot kan hjelpe med, er å bruke kontaktnettet sitt. Og det er det ingenting i veien med.

– Du må gjøre jobben sjøl

Hellsten påpeker at det er stor forskjell på internships i Norge og USA.

– I USA er ikke internships et knapphetsgode, men her i Norge er det veldig få som får et slikt. Det henger høyt, og jeg skjønner godt at mange unge heller vil ha et internship enn en såkalt «uglamorøs» jobb. Det valget må de selv ta, sier han.

Uansett hva man velger å gjøre i sommer, og uansett om foreldrene dine har hatt en finger med i spillet:

– Kanskje kan du få noen dører åpnet for deg, men du må gjøre jobben selv, sier Gisle Hellsten.

Han ber alle unge tenke grundig gjennom valgene de har.

Hør på råd, men ikke ta alle råd bokstavelig. Du må selv avgjøre hva som er riktig for deg, enten det er å spa hestemøkk eller ta et internship, sier han.

Skulle du velge en «uglamorøs» jobb, er det heller ikke noe dårlig valg, påpeker han.

– Alle jobber er verdifulle og gir deg nyttig erfaring. Du skal selvfølgelig skille mellom relevant erfaring og «annet» på cv-en din, men husk at «annet» viser både bredden av kompetansen din, og at du har engasjement. Det er positivt, sier Hellsten.

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.