6 av 10 vil bytte arbeidsgiver for å oppnå høyere lønn, viser en fersk undersøkelse blant over 2.000 siviløkonomer.

For å få høyere totallønn ønsker dessuten over halvparten av de spurte å søke stillinger med utvidet ansvar, og hver fjerde kan tenke seg å jobbe mer.

- Svarene bekrefter at siviløkonomer anser seg selv som en attraktiv gruppe på arbeidsmarkedet. Og til tross for usikre tider vurderer de jobb-bytte som et realistisk alternativ for å ta grep om egen karriere og lønnssituasjon, sier samfunnskontakt Iman Winkelman i Siviløkonomene.

Må holde på de beste
Han mener undersøkelsen også er et tydelig signal til arbeidsgivere om at konkurransedyktige betingelser er nødvendig for å hindre tap av verdifulle medarbeidere.

- Det er et paradoks at enkelte arbeidsgivere holder tilbake på betingelsene frem til arbeidstakerne vurderer å forlate virksomheten, og først da er villig til å verdsette den innsats og kompetanse medarbeideren bidrar med i det daglige. Kanskje har arbeidsgiver mer å tjene på å tilby gode betingelser på et tidligere tidspunkt, bemerker Winkelman.

Selv om høy lønn er viktig når man søker jobb, var høy lønn langt viktigere for 10 år siden enn i dag, mener imidlertid Carlo Duraturo i Universum.

- Y-generasjonen har vokst opp med at ting skjer fort, man er litt her og der, og er vant til ting endrer seg kjapt. Også i jobbsammenheng. Svarer ikke jobben til forventningene, føler de at det er like greit å slutte. Men: Hvis de begynner et sted hvor de virkelig trives, i en jobb som gir mening og er selvrealiserende, de får tilbakemeldinger, blir tatt vare på og har klare rammer å forholde seg til - da kan de bli lenge i jobben, sier Carlo Duraturo.

Les også: - Norsk ungdom har ingen respekt for arbeidsgiver

Den magiske grensen
- Hvor lenge bør man jobbe samme sted? Finnes det noen "regler" på dette?

- Hmmm, jeg har inntrykk av at fem år ser ut til å være en magisk grense. Har du vært fem år på samme sted "forventes" det nærmest at du skal søke deg videre. Men det er ikke noe negativt å bli et sted i mange år hvis du trives veldig godt og får utviklet deg der. Det er langt verre å ha mange "to-års-jobber" på cv-en - da kan du bli sett på som ustabil og rastløs, sier Duraturo.

- Du må finne den rette balansegangen. Det viktigste i karrieren din er å våge å ta nye utfordringer og være i stadig utvikling, legger han til.

Generasjon Y er ikke bortskjemte, mener Duraturo. Men de er kresne, og vet godt hva de vil og ikke vil.

- De liker å ha alt "linet opp" for seg, og ha klare rammer for jobben. Dessuten ønsker de fleksibilitet og er mer risikoaverse enn generasjon X. Men de er mer motiverte, hvis de da trives der de er, sier han.

Vinn talentene tilbake
- Lønn er viktig, absolutt. Men for generasjon Y har ikke høy lønn like stor tyngde som for generasjon X. At bedriften tar samfunnsansvar og det å ha interessante arbeidsoppgaver er vel så viktig. I USA kalles de "boomerang-generasjonen" fordi de kan slutte i en jobb - ikke nødvendigvis fordi de vil, men fordi de føler det er forventet av dem - for deretter å komme tilbake igjen, hvis de ikke trives i sin neste jobb, sier Duraturo.

Mister du et talent, betyr det altså ikke nødvendigvis at medarbeideren har forlatt bedriften for godt, forklarer han.

- Vil du beholde de beste i generasjon Y bør man ha et godt "program" å putte den ansatte i, slik at han føler at han blir tatt ordentlig vare på. Og når noen slutter, må man ha en fortsatt dialog med vedkommende - gjerne i form av en alumnigruppe. Da er det lettere for vedkommende å vende tilbake til sin gamle jobb, sier Carlo Duraturo.

Les også: Unngå å bli utbrent

Tror hardt arbeid gir fetere lommebok

Her er rådene som jekker opp lønnen

Her er drømmejobbene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.