- For å si det helt enkelt er vi ute etter den rette kompetansen, personligheten og motivasjonen for en jobb, sier landssjef Nicholay J. Tehrani i rekrutterings- og konsulentselskapet Navigio til DN.

Han er én av mange hodejegere som sannsynligvis vil få flere kandidater å velge mellom i 2016 når 90.000 nordmenn blir arbeidsledige, ifølge prognoser fra Arbeids- og velferdsetaten (NAV).

Og når kampen om jobbene blir hardere, stilles det større krav til jobbsøkerne.

Landssjef Nicholay J. Tehrani i rekrutterings- og konsulentselskapet Navigio. FOTO: PRIVAT
Landssjef Nicholay J. Tehrani i rekrutterings- og konsulentselskapet Navigio. FOTO: PRIVAT

Endringsledelse

- Det positive med nedgangstider, er at det skaper innovasjon. Vi tvinges til å tenke nytt, for vi kan ikke lenger gjøre alt vi gjorde igår, sier Tehrani.

Han legger derfor stor vekt på kandidater som har måttet omstille seg når han skal finne ledere til norske bedrifter i dag.

- De har erfaring med endring, er visjonære og evner å kommunisere veldig godt - både internt og eksternt. De evner også å rigge organisasjonen for å møte de utfordringene som kommer, forklarer Navigio-sjefen.

Særlig innen bransjer som påvirkes av teknologi - som bankvirksomhet, reiseliv og medier, er disse egenskapene blitt viktigere.

- Makrobildet og konkurransesituasjonen har endret seg mye raskere enn tidligere de siste årene, sier Tehrani og trekker frem overnattingskonseptet Airbnb som et eksempel.

- Driver du hotell i dag, må du forholde deg til at millioner av overnattinger skjer på Airbnb. En god leder har allerede forutsett noen av endringene som skjer og kan rigge organisasjonen både kompetanse- og motivasjonsmessig for dette, forklarer hodejegeren.

Effektivisering

Direktør og Hodejeger Leif Feiring i lederutvelgelsesselskapet Adecco Search & Select /Badenoch & Clark har også notert seg en kvalifikasjon som er blitt stadig mer etterspurt gjennom 2015.

- Nå ønsker man seg ledere som har vært borti dette med å jobbe i kaotiske situasjoner, sier Feiring.

Evnen til å håndtere kostnadskontroll og effektivitet i uoversiktlig terreng, er blitt viktigere for norske bedrifter - hvorav mange befinner seg i tøffe omstillingsprosesser som følge av oljenedturen.

Det er imidlertid ingen lett oppgave å finne disse, mener Feiring.

- Nesten helt siden 70-tallet har Norge vært i oppgangstid. Det betyr at tilgangen på norske ledere som har stått i vinden og følt motgang på kroppen er en mangelvare, forklarer han.

Potensial

I en rekrutteringsprosess er det selve potensialet til kandidatene som kartlegges. Summen av hvem du er, hva du har gjort og hva hodejegerne tror at du kan bidra med utgjør det samlede potensialet, forklarer Tehrani.

Dette vil i det store bildet være viktigere enn erfaring, mener han.

- Erfaring isolert sett er ikke noe godt utvelgelseskriterium. Det relevante er hva slags potensial kandidaten har, sier hodejegeren.

Tehrani mener det nå foregår et generasjonsskifte blant norske ledere. En kandidat som er oppvokst med teknologi har et annet «mindset», opplever han.

- Forståelsen av det som skjer i skjæringspunktet mellom forretning og teknologi, og forståelsen av hvordan teknologi påvirker ulike forretningsmodeller, er en type kunnskap som er og blir mye viktigere, sier han og legger til:

- En frisk arbeidsgiver tør å satse på unge personer med stort potenisale fremfor mer erfarne kandidater der potensialet er tatt ut, sier Tehrani.

Arvid Brandmo i HR-konsulenthuset Impact. FOTO: IMPACT
Arvid Brandmo i HR-konsulenthuset Impact. FOTO: IMPACT

Motivasjon

Det hjelper imidlertid hverken å ha stort potensial eller riktige kvalifikasjoner dersom du mangler motivasjon til jobben du søker på.

Fagansvarlig for rekruttering Arvid Brandmo i HR-konsulenthuset Impact, avslører raskt hvilke kandidater som egentlig ikke er interessert i stillinger de har søkt på.

- Kroppsspråket utgjør 70-80 prosent av språket vårt, og jeg ser veldig raskt om kandidaten i stolen foran meg virkelig vil ha jobben, sier han.

Kandidater som er interessert, har også gjort research, forklarer han.

- Vi merker hvem som har lest seg opp, sier hodejegeren.

Hans råd er å la være å søke dersom du innerst inne ikke har lyst på stillingen.

- Dette er som et ekteskap mellom to parter. I et intervju skal du finne ut om dette er noe du virkelig vil, og eventuelt trekke deg før du blir ansatt, sier Brandmo.

 

Les også: Så partneren selge idéen og hoppe av til en godt betalt jobb

Disse topper lønningslisten fem år etter utdannelsen (+)

Avlyser oljepris på 20 dollar fatet

 

Se også:

Lederrollen kan trenes på:

- Lederrollen kan trenes på
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.