Budsjettkrisen i USA er inne i sin andre uke mens klokken tikker mot gjeldstaket som nås den 17. oktober.

Dersom ikke amerikanske politikere blir enige om å ta opp mer lån for betjene gjelden før den tid, vil det være første gang i historien at USA misligholder sine forpliktelser.

Dermed spøker det også for landets kredittverdighet og for amerikansk statsgjelds status som et av verdens sikreste verdipapirer.

Øker sikkerheten
Torsdag melder Hong Kong-børsen at de har begynt å kreve høyere sikkerhet for handel i amerikanske statsobligasjoner, et tydelig tegn på at verdipapirene har blitt mer risikofylte i lys av budsjettkrisen.

Det fikk også den kinesiske statsministeren Li Keqiang til å uttale at Kina, USAs største kreditor, "overvåket den amerikanske gjeldstaksituasjonen nøye" på dagens toppmøte blant asiatiske medlemsland i ASEAN, ifølge Financial Times.

Uttalelsene kom i møte med USAs utenriksminister John Kerry, og er de første fra høyeste nivå i Kina siden Kongressen stengte ned store deler av USAs offentlige virksomhet 1. oktober.

USAs største kreditor
Kina har rundt 60 prosent av sine 3.500 milliarder dollar store valutareserve investert i amerikanske eiendeler.

Tidligere denne uken oppfordret Kinas vise-finansminister Shu Guangyao, amerikanske politikere til å "sikre sikkerheten til kinesiske investeringer", ifølge FT.

Møter republikanerne
USAs president Barack Obama møter torsdag en delegasjon på 20 representanter fra republikanerne i Det hvite hus for nye samtaler.

Nyhetstjenesten AP melder at republikanerne vurderer en kortsiktig heving av USAs gjeldstak.

Finansminister advarer
USA finansminister Jacob Lew advarer igjen politikerne mot å la USA misligholde, ifølge et skriftlig notat til finanskomiteen i Senatet, skriver The Wall Street Journal torsdag.

"Vi kan på ingen måte forutse den uopprettelige skaden en slik tilnærming vil ha på vår økonomi og de finansielle markedene", skriver han.

Tar mer betalt
Hong Kong-børsen melder torsdag at deres oppgjørsvirksomhet ville nedjustere verdsettelsen av amerikanske statsobligasjoner som blir holdt som sikkerhet for handel i futures-kontrakter, samtidig som at handelsprisene økes for futures-kontrakter på Hang Seng-indeksen.

For obligasjoner med løpetid på mindre enn ett år, ville sikkerheten øke fra én til tre prosent, med øyeblikkelig virkning, ifølge FT.

Les også:
Økonomifesten i Vesten er slutt - for alltid
Kronen raser
Norge øker fallhøyden

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.