Sammenlignet med juni i fjor har kinesisk eksport økt med nesten 44 prosent. Landets handelsoverskudd ble notert til 20 milliarder dollar (130 milliarder kroner) i forrige måned.

Til tross for gjeldskrise i Europa og spådommer om lunken vekst i USA, fortsetter kinesernes eksportoverskudd å vokse.

– Sterkere eksportvekst enn ventet viser at den svake økonomien utenlands ennå ikke har slått negativt ut i Kina, sier Ken Peng i Citigroup.

Valuta
Kina eksporterte varer for 137,4 milliarder dollar (893 milliarder kroner) i juni, noe som tilsvarer en økning på 43,9 prosent sammenlignet med 2009, viser tall fra Kinas tollmyndigheter. Landets handelsoverskudd har steget med vel en milliard dollar siden mai.

Analytikere mener det er for tidlig å se effekten av at yuanen de siste ukene har steget noe i verdi. Kina besluttet for tre uker siden at landets valuta skal bli litt mer fleksibel, selv om finansinstitusjoner og amerikanske myndigheter fortsatt mener yuanen er sterkt undervurdert – noe som gjør kinesiske varer billigere for forbrukere i USA og EU.

Kina under press
Ifølge flere analytikere vil de sterke kinesiske eksporttallene føre til et ytterligere press på Kina om å sørge for å styrke yuanens verdi.

– Neste uke vil vi se et nytt stort handelsunderskudd i USA. Kontrasten til de sterke tallene fra Kina vil trolig føre til internasjonalt press om at Kina må bidra til økonomisk vekst gjennom å styrke sin valuta, sier Brian Jackson i Royal Bank of Canada.

Myndighetene i Europa og USA håper at yuanen skal styrke seg, slik at disse landene kan øke sin eksport til Kina, der et enormt marked på over en milliard mennesker da vil kunne få billigere varer.

Les:

IMF: Yuan må stige mye mer

<b>Obama utfordret Kina for åpen scene</b>

- Må snart slippe penger fra helikopter


<b>Kina myker opp valutapolitikken</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.