USAs president Barack Obama utfordret Kina for åpen scene ved avslutningen av G20-toppmøtet søndag da han ba Kina bidra til å få verdensøkonomien på rett kjøl igjen.

G20-lederne ble etter lange forhandlinger enige om en nøye avstemt pakke for å redusere underskuddene, stimulere til ny vekst og gjenopprette stabiliteten i finansmarkedene.

Men Obama gikk lenger enn det forsiktig formulerte kommunikeet da han brukte sin pressekonferanse til å minne Kina på at USA forventer at de skal la valutaen yuan stige i verdi og redusere det enorme handelsunderskuddet.

– Min forventning er at de tar på alvor den politikken som de selv har kunngjort, sa han. I forrige uke uttrykte Obama sin glede over at Kina endelig åpnet for mer fleksibilitet i vekslingskursen for yuan.

Etter hvert som veksten tar seg opp igjen etter den verste økonomiske krisen siden 30-årene, frykter amerikanerne at den skjeve handelsfordelingen over Stillehavet igjen skal bli skjevere fordi kinesiske varer holdes billig på grunn av den lave yuan-kursen.

Forstår Hus behov
Obama ba også Kinas president Hu Jintao innse Nord-Koreas rolle i senkingen av et sørkoreansk marinefartøy tidligere i år.

En internasjonal gransking kom til at skipet ble senket av en nordkoreansk torpedo. Nord-Korea avviser anklagene, mens Kina nekter å ta stilling.

Obama sa han forstår Hus behov for å vise tilbakeholdenhet overfor nabolandet som også er en alliert.

– Men det er forskjell på tilbakeholdenhet og stivsinnet blindhet overfor vedvarende problemer, sa han.

Les også: Slutterklæring full av unntak og betingelser


- Må snart slippe penger fra helikopter


Kina myker opp valutapolitikken
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.