Prisene på oljekontrakter er mandag morgen litt høyere enn de var ved stengning på oljebørsene i London og New York fredag kveld.

Prisen på amerikansk olje WTI er nær sitt høyeste nivå på seks uker, etter at tall for Kinas netto oljeimport søndag viste oppgang i november, og etter at arbeidsledighetsraten i USA falt i november, skriver Bloomberg News.

- Markedet forsvarer sine gevinster. Vi er i en motstandssone etter den oppgangen vi har sett til nå. Folk vil være aktsomme med tanke på hvilken vei det går fremover, sier Ric Spooner, sjefanalytiker i CMC Markets i Sydney, til nyhetstjenesten.

Kinas nettoimport steg med 19 prosent til 5,73 millioner fat per dag i forrige måned, ifølge kinesiske tollmyndigheter. Måneden før var nettoimporten den laveste på 14 måneder.

Jim Ritterbusch, sjef for energikonsulentfirmaet Ritterbusch & Associates, sier til Wall Street Journal at sysselsettingstallene indikerer økt etterspørsel etter bensin, men reaksjonen i oljeprisene var mer behersket enn analytikere hadde ventet.

- Jeg er forbauset over at reaksjonene ikke var sterkere i oljeprisen, sier Tariq Zahir, sjef for Tyche Capital Advisorse i New York, til avisen.

Prisdifferansen i favør av nordsjøoljen Brent mot den amerikanske referanseoljen WTI er fra fredag morgen til mandag morgen innsnevret med ytterligere om lag 14 cent, slik at den mandag morgen ligger på 13,90 dollar per fat.

Ved stengning på oljebørsene i London og New York torsdag kveld, var Brent-premien på 13,60 dollar per fat, og dette er det laveste nivået siden 19. november.

Et fat amerikanske olje WTI for levering i januar er på 97,82 dollar mandag morgen, opp 17 cent per fat fra foregående dag. Kontrakten steg fredag med 45 cent til 97,65 dollar per fat. Ved stengetid for Oslo Børs fredag var prisen på rundt 97,67 dollar per fat.

Et fat nordsjøolje brent for levering i januar noteres til 111,72 dollar mandag morgen, opp 11 cent per fat. Fredag steg kontrakten 63 cent til 111,61 dollar per fat. Da Oslo Børs stengte fredag, lå den på rundt 111,41 dollar per fat.

Fysiske leveranser i Brent spot ble notert til 111,60 dollar per fat fredag kveld, opp 51 cent fra forrige handledag.

Les også:

<b>Oljeboom hindrer norsk bråstans</b>

- Kan bli et skiferolje-område i verdensklasse
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.