Kina hadde investert over 775 milliarder dollar i amerikanske rentepapirer ved slutten av juni, og frykter at dollarverdien skal kollapse på grunn av de store underskuddene i den amerikanske økonomien.

Nå vil Kina kjøpe nyutstedte verdipapirer fra Det internasjonale valutafondet (IMF) for 50 milliarder dollar. Målet er å få økt innflytelse i IMF og gjennomslag for å skape en global reservevaluta som et alternativ til amerikanske dollar, skriver Dagens Næringsliv.

Verdipapirene som Kina vil kjøpe er pålydende i IMFs spesielle trekkrettigheter (SDR), som er en form for valuta. SDR-verdien fastsettes via en valutakurv bestående av dollar, pund, euro og yen.

- Ikke lenger er uoppnåelig drøm
- Symbolsk er dette veldig viktig. Det betyr at den amerikanske dollaren ikke er enerådende. Dette er spesielt viktig for kineserne sett i lys av deres ønske om å ha et alternativ å plassere valutareservene i, sier forsker Eswar Prasad ved Brookings Institution til Asian Wall Street Journal.

USA har tidligere uttalt at det ikke er i USAs beste interesse at det etableres et alternativ til dollaren.

- Det å ha et stort volum med IMF-obligasjoner i sirkulasjon pålydende i spesielle trekkrettigheter (SDR), vil gi et løft for det kinesiske forslaget om å gi økt innflytelse til SDR. Det er ikke lenger en uoppnåelig drøm at SDR blir en seriøs utfordrer til dollaren, sier den tidligere IMF-direktøren Eswar Prasad.

Les også: Kina vil redde verden fra dollaren
Kina advarer USA
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.