Kina har tidligere eksperimentert med ulike politiske systemer, deriblant flerpartisystem, men det fungerte ikke, sier Kinas president Xi Jinping.

Xi mener det kan få katastrofale følger å kopiere andre lands modeller for politikk og utvikling, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

– Konstitusjonelt monarki, gjeninnsettelse av keisere, parlamentarisme, et flerpartisystem og et presidentsystem – vi vurderte dem, forsøkte dem, men ingen av dem fungerte, sa Xi da han tirsdag talte ved College of Europe i den belgiske byen Brugge, ifølge byrået.

I henhold til den kinesiske grunnloven er Kommunistpartiet sikret regjeringsmakten i overskuelig framtid i Kina. Loven tillater andre politiske partier, men de er alle underordnet Kommunistpartiet.

En rekke aktivister som har kritisert Kinas ettpartisystem, sitter fengslet, deriblant fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Mange demokratiforkjempere hadde håpet på politiske reformer etter at Xi overtok som president, men i det ene året han har sittet ved makten har kinesiske myndigheter pågrepet flere titall dissidenter, deriblant Xu Zhiyong, som kjemper mot korrupsjon, og den uiguriske professoren Ilham Tohti, som kjemper for rettighetene til den uiguriske minoriteten vest i Kina.

Les også: 90 mrd. beslaglagt fra kommunisttopp


Kineserne er bekymret for sparepengene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.