Vesten lokker, og kinesiske selskaper har tidoblet de årlige utenlandsinvesteringene på fem år, skriver Dagens Næringsliv.

Siden 2005 har kinesiske selskaper investert 266,5 milliarder dollar i selskaper utenfor landets grenser. Investeringene er fordelt på 262 avtaler på over 100 millioner dollar som fordeler seg på 81 land.

Mest har kineserne investert i bransjene olje& gass (93,08 milliarder dollar), råvarer og metaller (63 milliarder dollar), transport (38,41 milliarder dollar) og finans (32,47 milliarder dollar).

Av land har de største investeringene skjedd i Australia (33,34 milliarder dollar), USA (22,92 milliarder dollar), Kasakhstan (11,35 milliarder dollar) og Iran (11,07 milliarder dollar).

- Et gjennombrudd
- Det har vært et gjennombrudd i 2010 for Kina på den vestlige halvkule, sier Kina-ekspert Derek Scissors ved den amerikanske tenketanken Heritage Foundation.

Kina har møtt kraftig kritikk for sine investeringer, som sjelden gjøres i full offentlighet. Afrikanske politikere mener det pågår en nykolonisering av kontinentet med kinesisk kapital - alt for å sikre seg tilgang til naturressurser som kan holde den økonomiske aktiviteten oppe i Kina.

- Absurd motstand
Scissor mener at debatten og redselen for Kina har sporet av, særlig i USA hvor Kina har investert over 900 milliarder dollar i amerikanske rentepapirer og er USAs største kreditor. Han sier det vil komme gnisninger med denne ekspansjonen.

- Denne debatten burde dreie seg om hvorfor det er akseptabelt for de føderale myndighetene å motta over en billion dollar i kinesiske investeringer. Den samme kongressen som mottar disse pengene blokkerer 10 millioner dollar på kinesiske investeringer i et privateid stålverk. Det er absurd, sier Scissor til DN.

Totalt har Kina over 2500 milliarder dollar med valutareserver, og Scissor sier det er innlysende at investeringer i selskaper og ressurser vil øke kraftig i tiden som kommer.

Les også: Kina med enorme oljeplaner i utlandet

Kina viker ikke en tomme

<b>Boblene som truer Kina</b>

<b>Advarsel fra Kina-topp</b>

Kineserne inntar Hurtigruten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.