– Dette er en svært oppmuntrende utvikling, og jeg tror resten av verden kommer til å ta lignende skritt, sier Pachauri til NTB.

Den nye avtalen viser at myndighetene i USA og Kina har forstått innholdet i klimaforskningen, mener Pachauri. Han tror enigheten mellom de to stormaktene kan få stor innvirkning på forhandlingene fram mot klimatoppmøtet i Paris i 2015.

Pachauri besøkte onsdag Oslo hvor han var en av talerne på Zerokonferansen.

– Øker mer

I sin tale konstaterte han at utslippene av klimagasser øker mer enn man trodde.

– Vi kan klare å nå målet med å holde den globale temperaturøkningen under 2 grader celsius, men vi må handle nå. Vi har mulighet til å stoppe den negative utviklingen og gjøre verden til et bedre sted å være, sa Pachauri.

Han pekte på at de tre siste tiårene er de varmeste på jorden siden 1850, og at det ene tiåret etter det andre har vært varmere enn det forrige.

Pachauri understreket at det nå er nødvendig for det internasjonale samfunnet å reversere den negative utviklingen.

– Må ta et valg

– På slutten av dette århundret må vi være nede i null utslipp. Det er selvsagt store teknologiske, økonomiske og sosiale utfordringer, men hvis vi ikke gjør dette nå, vil det koste mye mer i det lange løp. Vi må ta et valg som samfunn, understreket Pachauri.

– Skru ned varmen og ta på genseren, sa han, og viste til den amerikanske presidenten Jimmy Carter som satte ned varmen i Det hvite hus til 19 grader og tok på seg en genser.

– Dessverre satt han bare én periode, konstaterte Pachauri med et smil.

Les også:
Det koster fire kroner å dra kortet
– De kunne ha påvirket budsjettforslaget
Venstre torpederer Polets taxfree-drøm (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.