Havnivåene stiger i hele verden, og ferske analyser tyder på at en stigning på 1 meter blir mer uunngåelig i løpet av de neste 100 til 200 årene, advarer NASA.

I 2013 anslo FNs klimapanel at havnivåene kunne komme til å stige mellom 0,3 og 0,9 meter innen utgangen av århundret. Den nye forskningen basert på analyser av NASAs satellittmateriale, viser altså at stigningen høyst sannsynlig vil bli i den høye enden av den skalaen.

Issmeltingen på Grønland og Antarktis skjer stadig raskere, og havene varmes opp og vokser raskere enn for 50 år siden.

- Kan forsvinne

Stigende havnivåer kommer til å få store konsekvenser verden over, påpeker Michael Feilich, direktør for NASAs jordforskningsavdeling.

– Over 150 millioner mennesker bor mindre enn 1 meter over havet, de fleste av dem i Asia, sier han.

Det er en risiko for at lavereliggende amerikanske delstater som Florida kan forsvinne, i likhet med metropolene Tokyo og Singapore.

– Det er svært sannsynlig at det blir verre i framtida, sier geofysiker Steve Nerem ved University of Colorado.

USAs vestkyst

Verdens hav har i gjennomsnitt steget 7,6 cm siden 1992. Endringene er ikke ensartede. I noen områder har havnivåene steget over 25 cm, mens vannstanden faktisk har falt i andre områder, som langs USAs vestkyst, viser analyser av satellittdata for 23 år.

NASAs forskere tror havstrømmer og naturlige sykluser midlertidig utligner havstigningen i Stillehavet, og påpeker at USAs vestkyst kan komme til å oppleve en betydelig stigning i havnivåene bare de neste 20 årene.

– Folk er nødt til å forstå at planeten ikke bare forandrer seg – den er endret, sa NASA-forsker Tom Wagner til pressen onsdag.

Utrygg is

NASAs spådommer er basert på en rekke høydemålinger som måler vannstanden fra verdensrommet. NASA og det franske romfartsbyrået CNES tok i 1992 i bruk satellitter som målte havnivåene.

– Instrumentene er så følsomme at dersom de ble plassert på et passasjerfly som flyr i 1.200 meters høyde, kunne de registrert et støt fra en mynt som ligger flatt på bakken, forklarer Freilich.

Den største usikkerheten når man anslår hvor mye og hvor raskt havene kommer til å stige, ligger i polarisen. Det er vanskelig å spå hvor raskt isen kommer til å smelte som følge av stigende temperaturer.

– Det vil ta flere århundrer å reversere isens tilbaketrekking, sier glasiolog Eric Rignot.

Forskerne sier rundt en tredel av stigningen i havnivåene skyldes varmere vann som utvides, en tredel kommer fra polarissmelting, mens resten tilskrives smeltende fjellbreer.

 

Les også: Verdens isbreer krymper stadig raskere

Verden risikerer vannkrise  

 
2014 var det varmeste året som noen gang er målt på kloden  

  Ny varmerekord for Svalbard i sommer


Dette mener klimaforskerne må gjøres
Dette mener klimaforskerne må gjøres
Flere forskere sa sin mening på Statkrafts konferanse om klima
01:58
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.