Panorama-gruppen i Arendal begjærte tirsdag oppbud. Konsernet er Norges største aktør innen gull- og sølvvarer med omfattende grossistvirksomhet og 110 butikker i kjedene Gullfunn og Juvelen.

Agderposten skriver at selskapet har tapt 230 millioner kroner siden 2008. Største långiver er ifølge avisen Sparebanken Sør. Banken hadde ved inngangen til 2015 lånt ut 176 millioner kroner til selskapet. 

Dyrere gull
Høsten 2014 solgte oppkjøpsfondet Norvestor selskapet og tok et tap på 74 millioner kroner. Jotunfjell Partners AS, som eies av Hans Kristian Hov-Melbye (49) og Kristoffer Olsen (53), skjøt da inn 15 millioner kroner og overtok 95 prosent av aksjene.

- Vi gikk inn basert på hovedeiers turnaround-plan i desember 2014, med håp om å få bedring i resultatene som dessverre ikke ble innfridd. Det var også et vanskelig år i 2015 med valutaturbulens og delvis svak julehandel i gull, det gjorde at året endte svakt, sier styreleder Kristoffer Olsen i Panorama-gruppen. Valutaprisendringene medførte dyrere innkjøpspris på gull for Panorama-gruppen og svakere marginer, ifølge Olsen.

- Planen var nok for optimistisk når vi møtte et tøffere marked både på valutasiden og konsumentsiden. Vi tok kanskje heller ikke de riktige grepene tidlig nok, sier Olsen. Nå taper de to de 15 millioner kronene de gikk inne med.

- Vi hadde planer om å snu butikkvirksomheten og øke antall butikker over tid, men i realiteten endte det med at vi måtte stenge en del butikker og satse på å få opp lønnsomheten i de eksisterende butikkene, sier Olsen.

Tror ikke butikkene forsvinner over natten
77 Gullfunn- og Juvelen-butikker er tilknyttet Panorama-gruppen hvorav 59 egeneide. Olsen, som i dag leverte inn begjæring om oppbud, regner med at tingretten begjærer selskapet konkurs onsdag.

 Det betyr imidlertid ikke at butikkene forsvinner over natten.

- Jeg går ut i fra at deler av virksomheten blir drevet videre, sier Olsen.

Jotunfjell Partners har tidligere kjøpt opp en rekke større konkursbo, som friluftskjeden Wistex, musikkjeden Hysj Hysj og fotokjeden Click.

Sparebanken Sør ønsker ikke å si hvor mye banken har utestående i lån per i dag.

- Men det vi kan si er at vi føler oss trygge på at vi over tid har tatt tilstrekkelig tapsavsetninger på dette engasjementet og forventer derfor ikke ytterligere avsetninger til tap, sier administrerende direktør Geir Bergskaug i Sparebanken Sør.

Les også:
 

Trues med konkurs

Råvarestup skaper frykt dn+

IMF: Fem forhold som truer veksten i verden

 

Se DNTV:

Holmenkollmarsjen flyttes - helgens vær har tæret hardt på forholdene i marka
Se de tøffe bakkene som venter årets deltakere etter at rennet ble flyttet til nasjonalanlegget i Holmenkollen på grunn av dårlige forhold i marka.
01:09
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.