Statistisk sentralbyrå la torsdag fram nye konsumpristall. Kjerneinflasjonen, konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg med 3,1 prosent i november på årsbasis.

SSBs egne prognoser sier at kjerneinflasjonen skal ende på 2,7 prosent i år, og holde seg på 2,6 prosent neste år.

Vil stige mer

Sjeføkonom hos Swedbank, Harald Magnus Andreassen, tror ikke dette holder. Han mener prisene skal øke mer.

– Prisene på det vi importerer fra utlandet, er på vei opp. Jeg er sikker på at det vil fortsette. Nå har prisene på grensen, på det vi importerer, steget med 25 prosent fordi kronen har falt, mens prisene i butikken har steget med 5 prosent. Det er for lite, sier Andreassen til NTB.

Han sier videre at de som importerer varer og tjenester fra utlandet, blir nødt til å sette opp prisene mer.

– De har ventet og ventet i håp om at kronen skal styrke seg. Nå er det tre år siden kronen begynte å falle, men det er først nå de gjør noe med det, sier han.

Reallønna stagnerer

Dette får følger for oss alle. Den helt særnorske og fenomenale reallønnsveksten vi har hatt på 2,5-3 prosent årlig de siste 15 årene, er ifølge Andreassen historie.

– Nå stagnerer reallønningene. Neste år vil de trolig falle. Prisveksten blir høyere enn lønnsveksten. Men det er en fornem nød. Reallønningene i Norge har steget mer enn i andre land. Nå justerer vi oss inn. Vi slipper heldigvis lønnskutt. Vi kutter ikke lønningene, men valutakursen, og det smyger seg inn i prisnivået over tid, sier Andreassen til NTB.

Verken Nordeas sjeføkonom, Erik Bruce, eller meglerhuset DNB Markets lar seg overraske over at kjerneinflasjonen i november ble 3,1 prosent.

– Dette er litt høyere enn vi forventet, men kjerneinflasjonen har den siste tiden ligget marginalt over Norges Banks prognoser på 2,96 prosent, skriver Bruce i en kommentar.

Leieprisen ned

Bruce lar seg bare overraske over at leieprisene har sunket med 0,1 prosent den siste måneden, og antyder at leieprisene framover vil være med på å trekke prisene ned.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,4 prosent fra oktober til november, og med 2,8 prosent det siste året. Årsindeksen for november er 0,3 prosent høyere enn den var i oktober.

Mat og møbler

Det siste året er det matvarer og møbler som trekker prisene mest opp. Matvarer er blitt 3,5 prosent dyrere det siste året.

I den andre enden av skalaen finner vi drivstoffprisene som har gått ned. Bensin er 6,7 prosent billigere enn for et år siden. Dieselprisene har falt med 7,7 prosent.

Harald Magnus Andreassen sier til NTB at han ikke tror KPI-tallene fra SSB påvirker Norges Banks vurdering av styringsrenta. Det gjør heller ikke DNB Markets.

– Vi holder fortsatt en liten knapp på at sentralbanken setter ned styringsrenta på møtet i neste uke, heter det i en melding fra DNB Markets.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Bellona vil farge Tunisias ørken grønn

Asia i dag: - Her lukter det svidd gummi

Danske LO i Uber-dialog

Se DNTV: Slik lykkes du som gründer

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert: