Regjeringens avkl#229 rundt Eksportfinans forrige uke har langt fra overbevist opposisjonen.

På torsdag besluttet Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité å undersøke regjeringens behandling av saken, og sendte et brev til nærings- og handelsminister Trond Giske. Hvis et mindretall bestående av fire av komiteens 11 medlemmer ikke er fornøyd med svaret, kan de bestemme å åpne en formell "kontrollsak" mot regjeringen og be om offentlige høringer.

Dramatisk reduksjon
Saken ble først omtalt av DN.no i august og gjelder et EU-direktiv som dramatisk reduserer grensen for gunstige lån som kredittinstitusjonen Eksportfinans kan yte til én enkelt kunde, fra syv til 1,4 milliarder kroner. Nye kapitalkrav gjør at eksponeringer mot banker ikke lenger kan vektes med 20 prosent, men må risikoføres i sin helhet.

Forrige mandag bestemte finansminister Sigbjørn Johnsen å forlenge et midlertidig fritak for Eksportfinans med ett år til slutten av 2012. Han forsikret at regjeringen vil garantere en statlig løsning etter det om ikke norske banker, som eier 85 prosent av Eksportfinans mot statens 15 prosent, ikke i tilstrekkelig grad oppkapitaliserer selskapet.

Les mer: Garanterer eksportbedriftene gode lån

Men samtidig understreket Johnsen klart at et varig unntak fra direktivet ikke er aktuelt – selv om flere EU-land har et fritak for institusjoner som utfører lignende oppdrag som Eksportfinans.

Ifølge interesseorganisasjoner som Norsk Industri og Rederiforbundet truer direktivet konkurransedyktigheten til norske bedrifter, spesielt i offshore- og shippingsektoren, der eksportfinansiering for utenlandske kjøpere er svært viktig.

- Feil saksbehandling
Høyres Per-Kristian Foss, som er medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen og som har tatt initiativ til brevet, mener regjeringen burde foretatt en konsekvensutredning av EU-direktivet, utover høringen som ble organisert i 2010.

I brevet reagerer komiteen blant annet på at Giske sa til DN.no i august at ”ingen var klar over virkningene”, inntil Eksportfinans selv varslet regjeringen like før direktivet ble innlemmet i norsk lov i desember 2010.

- En konsekvensutredning er ingen obligatorisk øvelse, men man skal alltid være varsom med å ta inn slike direktiver før man har gjennomgått konsekvenser. Det er alltid klokt å gå noen ekstra runder, sier Foss til DN.no.

- Vi mener rett og slett av saksbehandlingen var feil, legger han til.

I brevet til Giske spør komiteen hvorfor Norge ikke har søkt om fritak fra direktivet for Eksportfinans når flere EU-land har det. Sigbjørn Johnsen har begrunnet dette med at unntakene ble gitt til EU-land i det første bankdirektivet som ble vedtatt på 70-tallet, og at senere unntak er kommet i forbindelse med medlemskapsforhandlinger.

”Regjeringen mener unntaksbestemmelsen (...) ikke kan benyttes. Er regjeringen kjent med hvorvidt det er juridisk konsensus om dette spørsmålet?”, spør komiteen.

Les også: <b>Tviler på om Johnsen tolker EØS-avtalen riktig</b> og Norge kunne søkt om fritak

Nordisk samkjøring
Komiteen lurer også på om Norge har rådført seg med nordiske regjeringer før direktivet ble innlemmet i norsk lov i desember 2010.

- Det er en standardprosedyre, og det er tydeligvis ikke blitt gjort i denne saken, sier Foss.

- Regjeringen har sagt at det er deres politikk, at de alltid har nordisk samkjøring for å unngå konkurransevridninger mellom landene som kan oppstå hvis man iverksetter EU-direktiver på ulike måter.

Komiteen stiller seg også undrende til at nærings- og handelsdepartementet ”ikke fant grunn til å informere Stortinget om situasjonen for Eksportfinans ASA i forbindelse med omtalen av selskapet” i departementets forslag til budsjett for 2012.

- Helt åpent
Foss sier til DN.no at det er "helt åpent" hvorvidt komiteen til slutt bestemmer seg for å åpne en kontrollsak om regjeringens arbeid i denne saken.

- Det kommer an på svaret på brevet vårt, sier han.

Venstres leder Trine Skei Grande, som også sitter i komiteen, sier følgende til DN.no per sms:

- Venstre ga sin støtte til at brevet skulle sendes, og avventer svar fra regjeringen.

Siden starten på inneværende stortingsperiode høsten 2009 har kontroll- og konstitusjonskomiteen igangsatt 22 undersøkelser, Eksportfinanssaken inkludert. Av disse har fire ført til en kontrollsak av regjeringen, med formell instilling fra komiteen og debatt i Stortinget i plenum. Blant disse var saken om ulovlig pengestøtte til Senterpartiet.

Les mer:

<b>- Norske milliardkontrakter står i fare</b>

<b>- Ingen var klar over virkningene</b>

<b>- Svært alvorlig for norsk shipping</b>

<b>- Det går altfor tregt!</b>

<b>- Vi er skuffet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.