En ny, landsomfattende undersøkelse av nordmenns holdninger til mat og sunnhet viser at helse er det viktigste argumentet for å spise sunt for de fleste av oss.

Men én gruppe finner hovedmotivasjon i en annen faktor:

Unge mellom 15 og 25 år i Oslo, Bergen og Trondheim er nemlig mer opptatt av å spise sunt for å «se bra ut» sammenliknet med unge mennesker i resten av landet.

Både gutter og jenter i storbyene spiser sunt for å se bra ut.

Blant dem som er opptatt av å spise sunt begrunner 63 prosent av de unge i storbyene dette med utseende. Tilsvarende andel er 48 prosent for resten av landet, ifølge undersøkelsen.

- Ikke overraskende

- Det er ikke overraskende at utseende betyr mest for unge mennesker, men det er nytt for oss at ungdommen i storbyene vektlegger dette mer enn andre unge i forhold til kosthold, sier informasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.

Den viktigste grunnen til at vi spiser sunt er imidlertid å ta vare på egen helse, fremgår det.

Undersøkelsen viser også at både kjønn og utdannelse har betydning for hvor opptatt nordmenn er av å spise sunt.

Kvinner med høy utdannelse er mest opptatt av dette. I motsatt ende av skalaen er menn med lav utdannelse. Andelen som spiser sunt i disse gruppene er henholdsvis 88 prosent og 54 prosent.

Fisk og grønt sunnest

Nordmenn anser fisk og grønnsaker som de aller sunneste produktgruppene, ifølge undersøkelsen.

Grønnsaker har økt som sunt i folks bevissthet de siste årene.

Frukt oppfattes også som sunt, men blir ikke nevnt i like stor grad, fremgår det.

 

Les også: Så mye trening hemmer kreftvekst

Hevder denne biffen inneholder ekstra mye omega-3

Vil lokke til seg Birken-deltakere på kino  

 

Se DNtv:

Cecilie Skog presenterer de nye fjellvettreglene:

Cecilie Skog presenterer de nye fjellvetreglene
Turistforeningen og Røde Kors har utarbeidet nye fjellvettregler. Det er fortsatt ni regler, men flere av dem er endret eller fjernet, og punkt seks er helt nytt.
02:55
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.