Metastudien, som er en gjennomgang av 263 ulike forskningsrapporter som er gjennomført om melk og kjøtt verden rundt, ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Nutrition, skriver avisen The Guardian.

Ifølge forskerne viser metastudien at både økologisk kjøtt og melk i gjennomsnitt inneholder 50 prosent mer Omega-3-fettsyrer som blant annet er viktige for forebygging av livsstilssykdommer.

Økologisk kjøtt har i tillegg noe lavere konsentrasjoner av to mettede fettsyrer - som er kjent for å øke risikoen for hjerte- og karsykdom.

Forskerne er noe mer todelte når det kommer til effekten av melk fra økologiske gårder.

Den inneholder 40 prosent mer linolsyre enn tradisjonell melk, og har tillegg til høyere nivåer av jern, E-vitamin og enkelte karotenoider, fremgår det av rapporten.

Men «vanlig» melk inneholder 74 prosent mer jod og litt mer selen, to mineraler som er viktig for en sunn utvikling.

- Flere av forskjellene stammer fra økologisk husdyrproduksjon og er forårsaket av forskjeller i produksjonsintensitet med frittgående, gress-matede dyr. Disse produserer melk og kjøtt som har gjennomgående høyere andel av ønskelige fettsyrer som omega-3, og mindre av fettsyrer som kan fremme hjertesykdom og andre kroniske sykdommer, forklarer forskningsleder professor Carlo Leifert ved Universitetet i Newcastle.

Les også: Omega 3 mot psykisk sykdom

Skyldes gresset

Seniorforsker Arne Grønlund ved Bioforsk Jord og miljø på Ås forsker på miljø- og klimaeffekter av matproduksjon.

Han forklarer at andelen omega-3-fettsyrer i melkeprodukter normalt stiger i takt med kyrenes inntak av gress.

- Tidligere undersøkelser viser at melk produsert på mye gress har høyere innhold av omega-3. Andelen av gress i föret er avgjørende, forklarer han.

Forsker Håvard Steinshamn i NIBIO er en av forfatterne til de refererte publikasjonene. Både Steinshamn og forsker Steffen Adler ved NIBIO har tidligere studert melkegårder i Midt-Norge.
 
- Studien fra 2007 og 2008 viser at også norske økokyr spiser mer gress og har høyere andel omega-3-fettsyrer i melkefettet enn konvensjonelle kyr. Forskjellene er et resultat av regelverket for økologisk landbruk og bruken av nitrogenfikserende kløver i økologiske enger, opplyser Adler til DN.

- Ikke sunnere

Hvorvidt økologiske melkeprodukter er sunnere, er Grønlund skeptisk til.

- Sammenligner du et stort antall matvarer, vil det være forskjeller. I noen tilfeller kan det være sunnere med økologisk, andre ganger er konvensjonell mat best, sier han og påpeker at unødvendig store mengder av omega-3 i kroppen neppe er nødvendig for helsen.

- Omega-3 skal vi ha nok av, men når vi har fått nok trenger vi ikke mer. Dermed kan vi ikke si at økologisk mat sunnere enn vanlig mat, konkluderer seniorforskeren.

Les også: Effekten av omega-3 er sterkt overdrevet

Ernæringsprofessor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet NMBU. Foto: Per Trana
Ernæringsprofessor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet NMBU. Foto: Per Trana (Foto: Trana, Ole Kr.)

- Tilfeldig

Ernæringsprofessor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet NMBU mener man vanskelig kan sammenligne graden av sunnhet i tradisjonell og økologisk mat - nettopp fordi effekter skyldes faktorer som gressinntak.

- Fettsyresammensetningen i økologiske melkeprodukter og storfekjøtt påvirkes av andelen gress i dyrenes kost. I enkelte tilfeller vil dyrene i økologisk produksjon ha et større gressinntak sammenlignet med konvensjonell produksjon. Men det er ikke nødvendigvis relevant i Norge, sier Svihus til DN.

Dette begrunner han med at norsk, konvensjonell produksjon i mye større grad er basert på gress, sammelignet med internasjonal produksjon.

Dermed kan forskjellen på økologisk og konvensjonell produksjon i Norge være såpass liten at det i realiteten ikke utgjør særlig forskjell i næringsinnhold.

- I USA föres ikke kjøttfe med gress i det hele tatt. Det skjer aldri i Norge. Bruker man data fra USA, kan det dermed fremstå som om økologisk produsert kjøtt har mer av omega 3 enn de konvensjonelle kjøttproduktene, utdyper Svihus.

 

Les også: Stor og sterk på tolv uker

Gir søtstoff skylden for alvorlige sykdommer

Muskelmat som virker  

 

Se DNtv:

Cecilie Skog presentere de nye fjellvettreglene:

Cecilie Skog presenterer de nye fjellvetreglene
Turistforeningen og Røde Kors har utarbeidet nye fjellvettregler. Det er fortsatt ni regler, men flere av dem er endret eller fjernet, og punkt seks er helt nytt.
02:55
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.