Kronen svekket seg kraftig onsdag formiddag.

Svekkelsen kom etter lite oppsiktsvekkende arbeidsledighetstall klokken 10, og kronen falt rundt 10 øre mot euro og rundt fem øre mot dollaren.

Les også: Ledigheten litt opp

Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB er overrasket over det store kronefallet:

- Det vitner om at mye at bevegelsene i kronen er drevet av utlendinger, og der er det overskriftene som gjelder. På både Reuters og Bloomberg er det ofte kun ledighetsprosenten som publiseres, og det så svakere ut enn ventet. Men sysselsettingsveksten er veldig sterk, så dette tallet var ikke så svakt som bevegelsene i kronen skulle tilsi, sier Østnor til DN.no.

Østnor peker på at dagens reaksjon imidlertid er svært beskrivende for markedstendensen for tiden:

- Kronesentimentet er veldig svakt. Kroner er litt umoderne for tiden. Man er ikke så interessert i kroner, sier han.

Skuff på skuff fra Norges Bank
Han forklarer at Norges Bank har skuffet valutamarkedet ved fremleggelsen av alle de tre foregående pengepolitiske rapportene. Alle tre gangene har kronen blitt svekket.

- Norge og den norske kronen har det siste halvåret har gått fra å være annerledeslandet med positivt fortegn, til annerledeslandet med negativt fortegn. Vi har avtagende vekst og en svak økning i ledigheten, samtidig som at det er gryende tegn til bedring i eurosonen og at vi vet at USA er i ferd med å komme seg på bena.

Dårlig likviditet og kronefall
Ifølge Østnor er det dårlig likviditet i markedet fordi stadig flere utlendinger selger seg ut. Når Norges Bank nå har senket renteforventningene har utlendingene solgt mye kroner, som bidrar til å svekke valutaen.

- Samtidig har norske bedrifter som har inntekter i utenlandsk valuta benyttet en svakere krone til å veksle utenlandsk valuta til norske kroner på bedre nivåer. Det bidrar til å dempe svekkelsen. Nå har imidlertid dette avtatt, og da blir svekkelsene større.

- Med lavere volumer og likviditet er det mindre strømmer som skal til for å bevege kursen mer, understreker han.

- Vil ikke fange fallende kniv
Veldig mange utlendinger har lenge ligget posisjonert for en sterkere krone, og har tapt mye penger, ifølge Østnor. Og kronen har historisk svekket seg mye når den først har svekket seg.

- Da er det vanskelig å prøve seg på nytt; man vil ikke prøve å fange den fallende knivnen.

Dagens mest leste på DN.no:

Nytt gjeldskaos truer USA

Norwegian kan tape 1300 kroner per kunde (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.