Torsdag formiddag ble Norges Banks utlånsundersøkelse for fjerde kvartal 2014 lagt frem. Undersøkelsen viser endringer i husholdninger og bedrifters etterspørsel etter og tilbudet av kreditt, samt endringer i bankenes lånebetingelser.

Ifølge undersøkelsen er låneetterspørselen fra foretakene uendret fra tredje til fjerde kvartal i 2014. I første kvartal i år venter bankene dessuten en lavere etterspørsel etter lån fra bedriftenes side.

- Det ventes at utnyttelsesgraden på eksisterende kredittlinjer øker noe, heter det i Norges Banks pressemelding.

Strammere kredittpraksis

I fjerde kvartal var kredittpraksisen overfor foretakene uendret.

Likevel peker bankene på at makroøkonomiske og næringsspesifikke utsikter trakk i retning av strammere kredittpraksis det siste kvartalet av fjoråret. Bankenes risikovilje pekte også i denne retningen.

Nå melder bankene at kredittpraksisen skal bli strammere i første kvartal 2015.

Strengere krav

Ifølge undersøkelsen rapporterer bankene om noe lavere utlånsmarginer på lån til foretak i fjerde kvartal 2014. Nedgangen i fjerde kvartal var mindre enn tidligere ventet.

Derimot ventes en oppgang i utlånsmarginene nå i første kvartal i år. I tillegg rapporteres det om at kravene til maksimal nedbetalingstid og høyere gebyrer skal bli strengere i inneværende kvartal. Det ventes også at det blir satt større krav til sikkerhet for lån til bedrifter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om utlånsundersøkelsen:

Bankene varsler enda billigere lån  

Les også på Dn.no

Gir ny mobilfrist

Narvesen skal selge 200 eksemplarer av Charlie Hebdo

Hun varsler over 20.000 flere arbeidsledige i Norge

Boligprisvekst neste fire år: 0%