Statoil tar 50 prosent overpris for gass Italia er forpliktet til å kjøpe, ifølge oljeselskapet Eni.

Nå krever italienerne ti millliarder dollar, eller 60 milliarder kroner, i erstatning.

– Vi har ikke noe alternativ til å starte en voldgiftssak mot Statoil, sa toppsjef Paolo Scaroni etter selskapets annenkvartalspresentasjon 1. august. Det er imidlertid først nå størrelsen på kravet er blitt kjent.

Årsaken til at Statoils salgspris angivelig ligger så høyt over markedsprisen, skal være at den langsiktige leveranseavtalen fra 1997 låser gassprisen til oljeprisen. Siden 1997 har gassprisen på det åpne markedet utviklet seg langt svakere enn oljeprisen.

Både russiske Gazprom og algeriske Sonatrach skal ha senket sin gasspris i lignende diskusjoner med Eni, men Statoil har så langt avvist å jenke seg.

Eneste kommentar DN får fra Eni om saken er en bekreftelse på at selskapet har startet en voldgiftsprosess mot Statoil på fordi gassprisen Eni betaler er langt høyere enn markedet vil betale.

Ikke informert markedet
Statoil har ifølge DN så langt ikke informert markedet om priskonflikten med Eni.

– Jeg ønsker ikke kommentere på enkeltavtaler. På generell basis kan det sies at en voldgiftsprosess i denne sammenheng ikke er noe annet enn en nøytral parts vurdering av hva som er riktige betingelser gitt gjeldende markedsforhold, sier Statoil-talsmann Morten Eek til Dagens Næringsliv.

I en kronikk i Financial Times 31. oktober beskriver Eni-sjef Scaroni hvordan gassforbruket i Europa har falt med 15 prosent siden 2008, delvis på grunn av høye priser. Bruken av gass til elektrisitetsproduksjon har for eksempel stupt med 25 prosent fra 2010 til 2012, mens bruken av kull til kraftproduksjon har økt med ti prosent. Scaroni mener gassprisen i Europa bør ned til amerikansk nivå, som er en fjerdedel av dagens priser i Italia. Han viser til at produksjonskostnadene ved norske gassfelt er lavere enn på skifergassfeltene i USA.

«Hvis våre leverandører fortsetter å prøve å oppnå de høyest mulige priser for sin gass, vil de skvise europeisk industri og ødelegge sitt naturlige marked», skriver Scaroni.

Gasshandelsekspert Karen Sund i konsulentbyrået Sund Energy mener det er merkelig at Statoil ikke har informert markedet om risikoen knyttet til voldgiftssaken.

– Statoil har en kultur for å være hemmelighetsbevarende når det gjelder gasskontraktene. Det var kjekt og lurt i forrige århundre, men det er kanskje ikke så smart nå, sier Sund til Dagens Næingsliv.

Les også: Påstand om oljeprisjuks: Statoil saksøkt på ny


<b>Svakere fra Statoil</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.