-- Oppdatert sak. Det er gjort en presisering av uttalelsene fra analytiker Trond Omdal --

Fire erfarne amerikanske oljetradere har saksøkt noen av verdens største oljeselskaper, inkludert Statoil, BP og Shell, for ha samarbeidet med Morgan Stanley og oljetradere om prisfiksing i oljemarkedet, skriver Bloomberg News onsdag.

company:stl

Saksøkt flere ganger tidligere
Anklagene, det siste av minst seks tilsvarende amerikanske søksmål mot angivelig prisfiksing i handelen med nordsjø-olje (brent), er på 85 sider og fremstår som den hittil mest detaljerte beskrivelsen av de påståtte forholdene og gir et potensielt veikart for myndighetene som etterforsker forholdene, ifølge Bloomberg.

"Det er ikke uvanlig å se denne typen av private amerikanske søksmål i kjølvannet av etterforskningen til offentlige organer. Vi ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer", skriver pressetalsmann Morten Eek i Statoil i en e-post til nyhetsbyrået.

Statoil og øvrige selskaper har også tidligere blitt saksøkt av amerikanske oljetradere for samme saksforhold.

Les også: Saksøker Statoil for oljeprisjuks

Det europeiske overvåkingsorganet ESA foretok razziaer hos Statoil i Norge samt to EU-land i mai i år, herunder hos BP, Shell og Platts' London-kontor i mai i år.

Bakgrunnen er mistanke om at selskapene har samarbeidet om å rapportere feil oljepriser for å manipulere de offisielle prisene for en rekke olje- og biodrivstoff-priser.

- Vi vil legge til rette for at de skal få den informasjonen de trenger og samarbeider selvsagt fullt ut, uttalte Statoils kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. til DN.no da.

Ingen utslag i aksjen
I finansmarkedet er det så langt små reaksjoner på meldingen om at Statoil og de andre mistenkte blir saksøkt på ny. Statoil-aksjen STL utvikler seg flatt, sist omsatt for 141,40 kroner, på en positiv Oslo Børs onsdag.

Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities forventer at søksmålene i utgangspunktet kommer til å koste Statoil høye advokathonorarer på langvarige rettsprosesser, men detaljene i dette siste søksmålet gir økt grunn til bekymring for Statoil og de andre oljeselskapene og tradingaktørene som er saksøkt.

- Foreløpig er det ikke priset inn at dette vil få konsekvenser ut over at det vil være en langvarig prosess og at det vil gi kostnader i form av blant annet advokathonorar, sier Omdal til DN.no.

Han presiserer samtidig at det nye søksmålet vitner om at de som står bak har stor kompetanse, at utformingen av søksmålet er svært detaljert og at de navngir et par nye aktører som ikke har blitt omfattet av ESA-undersøkelsen.

- Det som er bekymringsfullt her er at de som står bak søksmålet, og utformingen av søksmålet, vitner om at de har ganske detaljert innsikt i hvordan dette kan ha foregått og at de navngir to nye aktører, nemlig Vitol og Morgan Stanley, sier Omdal.

Les mer:
Razzia hos Statoil
Mener Statoil-razzia koster milliarder
Saksøker Statoil for oljeprisjuks
Fransk oljegigant advarte om «unøyaktige» oljepriser
Analytiker om Statoil-razziaen: - Alvorlig


Les også:
<b>Ønsker ikke å være bank for oljeselskapene</b>
Statoil starter opp på Visund

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.