Dørene er åpne og de tunge vindusbeskyttelsene er rullet opp. Kunder kommer inn og ut av Pireaus Bank i Mitropoleos-gaten sentralt i Aten, men det er få smil å se til tross for at greske banker mandag åpnet igjen etter å ha vært stengt i tre uker.

– Det gjør ikke noen forskjell, sier Maria Xifara, som nettopp har tatt ut penger mens broren Napoleon Xifara ventet på.

Kapitalkontrollen i Hellas fortsetter nemlig, selv om betingelsene er blitt litt romsligere. I stedet for et maksuttak på 60 euro til dagen kan bankkundene nå ta ut 420 euro i uken.

Denne begrensningen betyr imidlertid lite for vanlige grekere, så svak som økonomien er, og så lave som lønningene er blitt.

– Pengene du kan ta ut av banken er mye mer enn du trenger til hverdagsbehov, sier Maria.

– Vi kan ikke kjøpe en bil uansett, for vi vet ikke om vi kommer til å ha noen penger, sier hun.

Frykt blant næringsdrivende

Broren Napoleon Xifara mener næringsdrivende stort sett har de samme problemene som før.

– De som driver en forretning, har problemer med bankene. Hvis de skal sende penger utenlands eller motta penger, er det fortsatt et problem, sier han.

Flere av bankkundene DN snakker med, sier det samme. En konsulent som bare oppgir fornavnet sitt, Dimitrius, mener at vanlige forretninger vil være svært tilbakeholdne med å plassere penger i bankene i lang tid, rett og slett fordi man oppfatter at risikoen er altfor høy.

Det er bare gått en uke siden mange eksperter antok at Hellas var på full fart ut av eurosonen, og pengene kunne bli omgjort til langt mindre verdifulle drakmer nærmest over natten.

Selvoppfyllende profeti

Leder i den greske bankforeningen Louka Kasteli forsøker å berolige publikum fortsatt.

– Jeg forstår absolutt folk som er nervøse. Men å opptre utfra frykt produserer tilstandene folk er redde for, sa hun til statskanalen ERT television mandag.

Hun forteller at hele 40 milliarder euro er blitt trukket ut av greske banker bare de siste få månedene. Til sammenligning er 124 milliarder blitt trukket ut i hele tidsperioden siden 2008. Hun mener greske banker ikke ville hatt et likviditetsproblem hvis det ikke var for stormløpet mot bankene i år.

Frykten for nye stormløp mot bankene er grunnen til at kapitalkontrollen opprettholdes. Katseli gir ikke noe anslag på når den vil bli opphevet.

Les også: Råvarekrakk kan gjøre landet til «det nye Hellas»

1,7 mill. for leilighet uten eget bad

Asia i dag: Nekter Obama å bo på kinesiskeid hotell i New York

 

Se også:

En gresk viking:

En gresk viking
Han har hakekors på armen, liker vikinger, men er ingen nazist. Ilias Kasidiaris ønsker å ta makten i Hellas.
00:45
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.