Et flertall av greske velgere sa søndag nei til betingelsene for nye kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet. Dermed har usikkerheten rundt Hellas`fremtid i eurosonen økt.

Samtidig begynner det å haste med å finne en løsning. 20. juli forfaller et lån på 3,5 milliarder euro til Den Europeiske Sentralbanken (ECB). Datoen er også omtalt som en «endelig deadline» i forhandlingene.

Erik Oddvar Eriksen, professor og leder av Arena Senter for Europaforskning ved Universitetet i Oslo (UiO), frykter i dag at et eventuelt «grexit» vil svekke hele unionen. Dette kan bli alvorlig i en tid hvor Europa omringes av problemer, advarer han.

- Europa sliter med både økonomiske problemer, flyktningproblemer og krisen i Ukraina. Derfor roper verden på mer EU og bedre EU, mener Eriksen.

Ifølge han vil en løsning i Hellas være viktig ikke minst fordi det vil sende signaler om at unionen står samlet - uansett hva.

- Hvis du derimot ikke får en løsning, vil det vise at det svakeste leddet kan kuttes ut. Da er det ikke bare markedene som reagerer negativt. Mange vil mene at unionen likevel ikke er så stabil og fast som forespeilet. Det kan bli alvorlig, hevder professoren.

Kritisk tidspunkt

Troikaen - EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ECB) - nekter å utbetale penger fra krisepakken på 240 milliarder euro før Hellas legger frem en troverdig økonomisk plan. I første omgang er det snakk om en utbetaling på 7,2 milliarder euro.

Finansministrene i eurogruppen forventer nye forslag fra grekerne når de holder hastemøte om Hellas tirsdag ettermiddag.

Et kritisk tidspunkt vil likevel trolig være 20. juli, påpeker analytiker Camilla Viland i DNB Markets.

- Dersom grekerne ikke betaler til ECB, er det vanskelig å se hvordan den fortsatt vil vurdere bankene i Hellas som solvente. I dag velger nok ECB en fordelaktig tolkning av reglene, men det blir vanskeligere dersom Hellas også misligholder til sentralbanken selv, sier Viland til DN.

Ved en eventuell konkurs må ECB avvise sikkerheten og de greske bankene står uten eurotilførsel.

- Og kollapser bankene, er veien ut av eurosonen plutselig veldig kort. Den greske sentralbanken kan for eksempel komme i en situasjon hvor de føler de må begynne å printe egne penger for å selv sprøyte inn likviditet i de greske bankene, utdyper Viland.

Allerede mandag ettermiddag skal ECB etter all sannsynlighet holde møte om nødlånene til Hellas, melder internasjonale medier.

- Viser forhandlingsvilje

Søndag stemte 61,3 prosent av grekerne nei til kravene kreditorene har stilt for å utbetale flere lånemidler. Professor Eriksen ved Arena understreker at dette ikke betyr at grekerne ønsker å forlate euroen.

- Noen vil tolke avstemningen som et nei til euroen. Det sier grekerne selv klart at det ikke betyr - selv om det ble fremstilt slik på ja-siden i den greske debatten, sier han.

Mandag ble det kjent at Hellas' finansminister trekker seg, da han føler seg presset ut av forhandlingene av EU-toppene. Ifølge Eriksen blir dette tatt godt imot hos motparten.

- Dette viser at det er både forhandlingsvilje og vilje til å endre på ting fra gresk side, mener professoren.

Euklid Tsakalotos er mandag ettermiddag utnevnt til ny finansminister i Hellas, opplyser den greske TV-kanalen Skai mandag ettermiddag.

- Hvordan tror du stemningen blant det greske folket er i dag?

- Den er uten tvil spent. Folkeavstemningen viser at folk står sammen og bak regjeringen, noe som er bra. Hadde de stemt ja, kunne Hellas stått uten regjering i dag. Nå avhenger det mer av hva motparten sier, svarer Eriksen.

Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas
Kommer til å forlate landet om det ikke dukker opp noe snart.
02:46
Publisert:
 

Les også på DN.no:

Krever «extreme makeover» av dagens byggeregler

Det hjelper ikke å være norsk når Hellas er i brann  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.