Onsdag leverte Hellas inn en søknad om nye milliarder i lånestøtte fra eurosonens krisefond ESM. Søknaden ble på forhånd varslet av statsminister Aleksis Tsipras under en tale til Europaparlamentet samme dag.

Nå må den greske regjeringen innen torsdag kveld legge frem en detaljert oversikt over hvilke innstramminger den vil forplikte seg til i bytte mot kriselånet.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank minner om at klokken tikker.

- Igjen er Hellas sent ute. Dette skulle de gjort i går, sier han om onsdagens søknad.

Må betale ECB

EU-president Donald Tusk har gjort det klart at søndag er siste frist. Da møtes alle Unionens 28 medlemsland til toppmøte.

Blir det ikke enighet om betingelsene, kan veien til et «grexit» fra eurosonen være kort. Et milliardlån til den Europeiske Sentralbanken (ECB) forfaller 20.juli. Uten eurotilførsel vil det greske banksystemet raskt kollapse.

- Hellas trenger mer penger fra ESM for å nedbetale andre avdrag som nå forfaller, understreker Andreassen.

Følg Hellas-krisen på DN.no her

Øyner håp

Han mener det ikke bør være tvil om at den greske regjeringen allerede har tapt nok tid.

- Gresk økonomi har stoppet opp under Syriza. Økonomiske beslutningstakere ble veldig bekymret over politikken som ble ført. Det har bidratt til en nedtur i gresk økonomi, noe som igjen har økt finansieringsbehovet.

- Hellas har tapt opptil to som følge av det økonomiske eksperimentet til Syriza, hevder sjeføkonomen.

Ut i fra det siste døgnet medierapporter, øyner han riktignok håp.

- Vi ser av kommentarene fra partene at de er åpne for å diskutere løsninger. Hvis Hellas går ut av euroen, åpner det for ting EU ikke er sikre på konsekvensene av. Både politisk, økonomisk og sikkerhetspolitisk, sier han.

- Og grekerne har selv lyst til å bli værende i euroen. Nå må de jobbe for å få den likviditetsstøtten de trenger for å komme seg videre. Uten åpne banker, dør økonomien, sier han.

Ber om treårig program

Hellas ber i denne omgang om et treårig program fra ESM, melder TDN Finans som viser til et dokument Wall Street Journal har fått tilgang til.

Tidligere har Hellas ønsket et toårig program.

Ifølge dokumentet lover grekerne å implementere skattereformer og pensjonstiltak ved begynnelsen av neste uke, skriver TDN Finans.

Siste nytt om Hellas-krisen:
Hellas må søke om nytt låneprogram
Juncker: En eventuell «grexit» planlagt i detalj
Hellas med forslag om midlertidig løsning  

Se DNtv:

Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas
Kommer til å forlate landet om det ikke dukker opp noe snart.
02:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.