Mandag morgen ble Hellas og eurolandene enige om en plan som kan åpne for forhandlinger om en ny, gresk lånepakke.

Økonomer i Norge mener enigheten mellom Hellas og de andre euro-landene er et steg i positiv retning, men understreker at en endelig avtale ikke er i boks ennå.

- Utfordringene rundt den greske gjeldskrisen ikke er over. Det vil fortsatt ta flere uker før man eventuelt får på plass en formell redningspakke for Hellas, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til TDN Finans.

- Slutter ikke

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets karakteriserer mandagens enighet som «en sjokkmelding».

- Dette tok meg skikkelig på sengen - med tanke på det jeg har lest gjennom helgen om hva som gjenstod av uenighet, sier Dørum til DN.

Også Dørum understreker at krisesituasjonen i Hellas ikke er over.

- Det slutter ikke med dette.

Rekordlav tillit

Ifølge SEB-strateg Blomgren er noe av risikoen knyttet til at Hellas' tillit hos kreditorene er på rekordlavt nivå.

Kreditorene vil derfor overvåke innføringen av de forslåtte reformforslagene med argusøyne, og dette kan bli vanskelig for det greske regjeringspartiet Syriza å svelge, mener Blomgren. Regjeringspartiet gikk til valg på å få bort den internasjonale innblandingen i Atens anliggender.

Under den tidsplanen som nå foreligger, vil Hellas' nasjonalforsamling først måtte godta forslaget, noe som så vil åpne for at de respektive nasjonalforsamlingene til de andre eurolandene kan vurdere om man skal godkjenne forslagene.

- Det er først da troikaen (EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF)) kan starte formelle forhandlinger med Hellas og komme frem til en avgjørelse. Det er først da man med sikkerhet kan fastslå at det er en avtale, sier Blomgren.

Skal godkjennes

SEB-strategen understreker at det også er en risiko for at enkelte lands nasjonalforsamlinger kan stemme nei til avtalen, da særlig Finlands, men også Tysklands.

Det vil imidlertid kun være nødvendig med 85 prosent av landene som godkjenner forslagene for å få det gjennom.

- Så selv om Finland sier nei, må trolig også Tyskland gjøre det for å blokkere en avtale. Dette virker mindre sannsynlig, ettersom Angela Merkel har vært ledende i disse forhandlingene med Hellas, sier Blomgren.

- Tror det går bra

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener det ikke er overraskende at partene er kommet til enighet om en avtale.

- Jeg tror også det er godt nytt for både Hellas og resten av Europa. Det skal nå vedtas i parlamentene, men jeg tror det er en «fair» sjanse for at det kommer til å gå igjennom, sier han til TDN Finans.

 - Grekerne får en avtale de kan leve med, mener sjeføkonomen.

Andreassen erkjenner at det er mulighet for at de finske og tyske nasjonalforsamlingene kan si nei til forslagene, men tviler på at dette kommer til å skje.

- Jeg tror dette går, konkluderer han.

Følg Hellas-krisen på DN.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Effektiv trening for hele kroppen

Kristian Kjelling demonstrerer effektiv trening for hele kroppen
Bygg styrke, koordinasjon, balanse og stabilitet med slyngetrening.
05:16
Publisert: