Det ble høy temperatur under partiets landsmøte lørdag, da regjeringens pågående kommunereform ble diskutert.

Misnøyen med retningen reformen har tatt, har vært høylytt formulert fra mange i partiet, og det var spenning knyttet til om landsmøtet ville snu i spørsmålet om tvangssammenslåing.

Partiet vedtok for to år siden at enkeltkommuner kan tvangssammenslås av Stortinget dersom de «blokkerer for gode løsninger» med et knapt flertall. Ap snudde om tvang under partiets landsmøte i april.

Nestleder Dagrun Eriksen uttalte før voteringen at hun mente utfallet var helt åpent.

Lettet nestleder

Den ene delegaten etter den andre tok til orde for at punktet om tvang måtte fjernes under det som ble den lengste debatten så langt under landsmøtet. Mange hevdet det ville stride med regjeringens løfte om demokratireform.

Dagrun Eriksen sier hun er glad partiet til slutt falt ned på å fortsette med å åpne for tvang i enkelte tilfeller.

– Hadde vi gått for det mest ytterliggående forslaget om en ren frivillighetslinje, da hadde vi stilt oss helt på utsiden av denne prosessen. Nå kan vi være med på å forme og legge premissene for reformen, sier Eriksen til NTB.

– Blåruss-reform

Debatten viste at det er stor uro i partiet med den retningen kommunereformen har tatt. Særlig var mange opptatt av fremtiden til regionale nivået, som de mener kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ikke har redegjort godt nok for.

Fra talerstolen ble Sanner beskyldt for å la det regionale nivået råtne på rot.

«En top down blåruss-reform», «latterlig», «skuffende» og «uferdig» var blant uttrykkene som ble brukt.

Flere uttrykte også bekymring for at sammenslåingene kan føre til at småpartiene faller ut av en rekke kommunestyrer.

Andre tok reformen i forsvar. Flere lokalpolitikere fra Oslo og Akershus viste til de mange uhensiktsmessige løsningene som finnes i skjæringspunktet mellom de to fylkene, fordi de mange ulike by-, kommune- og fylkesstyrene ikke har evnet å se regionen i sammenheng.

Regionreform

Dagrun Eriksen sier debatten gir et tydelig signal om at regjeringen må svare bedre på hva det regionale nivået skal være.

– Vi trenger en regionreform som gir en motmakt til staten. Vi gir nå et tydelig signal om at vi ønsker at de regionale helseforetakene bør legges under regionene. Med regioner som har en større slagkraft enn dagens fylker, bør det også kunne overføres flere av de oppgavene staten i dag har til dem, sier hun.

Alstadheim Episode 7. Knut Arild Hareide
DNs Kjetil B. Alstadheim møter Knut Arild Hareide i #alstadheim episode 6.
14:17
Publisert:
 

Les også:
Dropp firmabil – spar titusener
Geilo-investor og eiendomsmilliardær fikk to mill. i rabatt
Pass opp, BMW! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.