Kronen er rekordsterk. Torsdag morgen koster én euro 7,59 kroner, etter å ha vært nede i 7,49 i løpet av onsdagen.

Ledelsen i pante- og gjenvinningsselskapet Tomra sier til Dagens Næringsliv at kronekursen slår direkte ut på resultatet. Selskapet har tre prosent av inntektene – og rundt 15 prosent av kostnadene – i norske kroner.

– Spesielt en svak euro, men også en svakere dollar, har en negativ effekt på vårt rapporterte resultat. Generelt kan man anta at en ti prosent styrkelse av kronen mot alle andre valutaer vil svekke vårt driftsresultat med 17 prosent, forteller finansdirektør i Tomra, Espen Gundersen til DN.

- Skrekkscenario
Da styret i Norsk Industri, den største landsforeningen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), var samlet til styremøte på onsdag, sto den rekordsterke kronekursen høyt på dagsordenen.

– Hvis kronen skulle bli liggende på dette nivået over en lengre periode, er det et skrekkscenario, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Lier-Hansen forteller at det er en sterk frykt blant medlemmene for hva som skjer i valutamarkedet fremover.

- Dette er et kritisk nivå for kronekursen. Nå er den så sterk som i 2003 og da gikk det galt, sier Lier-Hansen.

Lover stramt budsjett
Næringsminister Trond Giske forsikrer at regjeringen er opptatt av å føre en ansvarlig budsjettpolitikk.

– Den sterke norske kronekursen er veldig bekymringsfull, og så sterk som den norske kronen var igår kan den ikke fortsette å være. Den høye kronekursen forklarer hvorfor vi må holde igjen på pengebruken, og holde oss til handlingsregelen. Det viktigste vi som regjering kan gjøre er å føre en ansvarlig budsjettpolitikk. Vi husker hvor kritisk den høye kronekursen var for industrien i 2002/2003. Da røk det mange arbeidsplasser, sier Trond Giske til Dagens Næringsliv.

Les mer: Leder DN: Smertegrensen

<b>Sterkeste krone på åtte år</b>

<b>- Euroen kan falle under syv kroner</b>

<b>- Renteprognosen gjelder ikke lenger</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.