Kronen styrkes kraftig mot euro tirsdag ettermiddag. En euro koster i skrivende stund 7,54 kroner. Dette er den sterkeste nivået for kronen mot euro siden februar 2003.

Kursen mot euro falt mer enn 13 øre i løpet av kort tid. Når kursen faller, betyr det at man må betale mindre for en euro og at norske kroner dermed stiger i verdi.

- Vi ser flere aktører som kjøper kronen i et ganske tynt marked, noe som trekker kronen kraftig nedover, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til DN.no.

Umiddelbar styrking
Kronen gikk fra i overkant av 7,65 kroner for en euro helt ned til like i underkant av 7,52 i løpet av svært kort tid tirsdag ettermiddag. Senere har den stabilisert seg på rundt 7,54 kroner.

Bakgrunnen for kronestyrkelsen er ifølge Viland at den sveitsiske sentralbanken tidligere i dag innførte en minimumskurs på for sveitserfrancen på 1,20 mot euro.

- Da er ikke sveitserfranc så attraktiv lenger og man etter andre alternativer. Da er det noen som trekker frem at kronen kan være en attraktiv investering, sier Viland.

Anbefaler kronen
Storbanken HSBC anbefaler i dag den norske kronen som en trygg havn etter tiltakene fra den sveitsiske nasjonalbanken.

- Vi har lenge argumentert for at den norske kronen er en tryggere havn enn sveitserfrancen, sier valutastrategen David Bloom i HSBC.

Bloom frykter at sentralbankene vil gjøre grep dersom kronen blir tatt ”for høyt eller for raskt”.

Kronen styrkes også kraftig mot flere av de andre store valutaene. Mot amerikanske dollar går kronen rundt ti øre til 5,37 kroner for en dollar. Mot pundet har kronen styrket seg mer enn 15 øre til 8,60 kroner for et pund.

Kan være overreaksjon
Viland i DnB Nor Markets mener også at det er mange gode grunner til at Norge blir sett på som en trygg havn i valutamarkedene. Hun tror likevel at dagens styrking kan være en liten overreaksjon.

- Det blir veldig store bevegelser og uvisshet etter det som skjedde med sveitserfranc i dag, og vi tror kanskje ikke at kronen skal holde seg like sterk som nå. Men det er mye som taler for at kronen fortsatt skal være sterk, sier Viland.

Hun peker på at Norge har solid økonomisk utvikling, orden i statsfinansene, positive ringvirkninger til økonomien fra en oljepris som holder seg høy og et rentenivå som er høyere enn i de fleste andre land rundt oss.

- Det er grunn til å tro at kronen vil holde seg relativt sterk, med mindre panikken tar markedene. Hvis det blir fullstendig panikk, slik som under finanskrisen, vil man kanskje se en kronesvekkelse, sier Viland.

Vil ikke sammenlignes med Sveits
Sentralbanksjef Øystein Olsen sier til TDN Finans i dag at han mener den norske kronen ikke kan sammenlignes med sveitserfranc som trygg havn.

- Det å sammenligne norske kroner til sveitserfranc tror jeg er prematurt. Tradisjonelt er norske kroner en mye tynnere valuta og trangere havn enn sveitserfranc, sier Olsen til nyhetsbyrået.

Viland er enig med sentralbanksjefen i at de to valutamarkedene ikke kan sammenlignes som trygg havn.

- Sveits er en mye større marked. Vi kan ikke sammneligne markedene. Vi har ikke kapasitet til å ta unna de samme volumene som Sveits. Det er cirka den femte mest omsatte valutaen i verden. De har en stor banksektor, mye større finansmarkeder og de har også større markeder for statsobligasjoner. Hvor skal de plassere pengene i Norge? spør hun, og legger til:

- Nei, det er ikke så mye å plassere i. Vi har ikke tilstrekkelig størrelse på finansmarkedene våre til å kunne få den rollen sveitserfrancen har hatt. Men at vi kan score høyt på trygg havn-kriterier i perioder som nå , det vil vi kunne gjøre, sier Viland.

Les også:

Sveits vil svekke sveitserfrancen

Svekket sveitserfranc kan gi kronerush

- Kronen er en mye trangere havn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.