På én uke har den norske kronen svekket seg med nærmere 1,3 prosent mot euroen.

Størsteparten av fallet kom i forrige uke, da visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad uttalte at en sterk kronekurs vil få konsekvenser for rentesettingen.

Én euro koster mandag ettermiddag 7,46 kroner. Forrige mandag kostet en euro 7,36 kroner.

- Dersom kronen er så sterk som den er nå over en lengre periode, også frem til mars, så vil det selvfølgelig ha en helt åpenbar innvirkning på renten, sa Qvigstad til Bloomberg News etter et foredrag i Bergen tirsdag.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er overrasket over reaksjonen:

- Vi føler reaksjonene var overdrevne. Visesentralbanksjefen svarte på spørsmål om hvorvidt en vedvarende sterk krone ville påvirke Norges Banks rentesetting. At svaret på dette var ja, skulle ikke overraske noen som følger litt med i de analysene som Norges Bank legger frem som begrunnelse for sine beslutninger.

- Selfølgelig er det det
Ikke desto mindre beveget kronen seg betydelig etter uttalelsene, med en kronesvekkelse på 6 øre mot euro.

- Sentralbanksjefen uttalte ganske enkelt at det nå er for tidlig å konkludere hvordan Norges Bank eventuelt vil revidere sine renteplaner i sin neste pengepolitiske rapport, som kommer først 14. mars. Selvfølgelig er det det når det er nesten to måneder igjen, mener Mork.

Når reaksjonene likevel kommer, føler han imidlertid at det er for lettvint å bare si at markedsaktørene ikke har forstått.

- Det kan være noe ved Norges Banks kommunikasjon som gjør at de ikke forstår. I motsetning til for eksempel Sveriges Riksbank forsøker Norges Bank å framstå som ekstremt modelldrevet, som om beslutningene om rentesetting og renteprognoser nesten var automatiserte, skriver Mork.

Kan lett forledes
Han mener at det såkalte renteregnskapet lett kan gi dette inntrykket.

- Aktører som er mindre kjent med disse tekniske sidene ved Norges Banks kommunikasjon, og som antar større likhet mellom de to skandinaviske sentralbankene, kan da lett forledes til å tro at en uttalelse mellom møtene kan signalisere noe annet eller noe mer enn disse modelleksersisene, skriver Mork.

Mork tror ikke at Norges Banks beslutninger er så til den grad modelldrevet som det kan gis inntrykk av.

- Vi mener heller ikke at de bør være det. Modeller er hjelpemidler, men ingen erstatning for menneskelig vurdering. Videre regner vi med at det faktisk finner sted en viss debatt mellom mennesker med ulike oppfatninger i sentralbankens styre. Som vi mange ganger før har uttalt, ville vi se det som et stort fremskritt om Norges Bank kunne bli mer åpen på dette punktet, skriver Mork.

Les også: De senker kronen

Spår rekordsterk krone: - Flere vil slite mer enn vi har sett til nå

Kraftig kronefall (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.