Den norske kronen har styrket seg markert mot euro de første dagene av det nye året. Torsdag ble den handlet på det sterkeste nivået mot euro siden begynnelsen av november ifjor.

Og bare i løpet av de få handledagene siden nyttårsaften har kronen blitt nærmere én prosent sterkere mot den felleseuropeiske valutaen.

- Det ser ut som markedet fremdeles har troen på at den vil gå sterkt i år, slik som ifjor, sier valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets til DN.no.

Fjorårets valutavinner
Ifølge Bloombergs korrelasjonsvektede indeks for de ti mest handlede valutaene i verden, var den norske kronen fjorårets suverene vinner med en styrkelse på 4,6 prosent i forhold til de andre valutaene i indeksen. Indeksen måler den relative styrken eller svakheten en valuta har mot de andre valutaene.

Knudsen mener det er flere forhold som har vært positive for kronen de siste dagene.

  • Euroen har snudd ned igjen etter å ha styrket seg markert mot de store valutaene mot slutten av fjoråret.
  • Markedsaktører kan ha posisjonert seg for et mulig rentekutt fra Den europeiske sentralbanken på møtet i neste uke
  • Et nytt år betyr dessuten at en del aktører tar nye posisjoner og går inn i nye investeringer

- Der fremstår nok norsk krone som et godt alternativ, sier Knudsen om det siste punktet.

Mot fjorårets sterkeste noteringer
Torsdag ettermiddag handles en euro til 7,2948 kroner, mens den tidligere på dagen ble handlet så lavt som 7,2863 kroner. Lavere kurs betyr sterkere krone. Fjorårets sterkeste nivå for den norske valutaen mot euro var på i underkant av 7,27 kroner.

Knudsen mener det store spørsmålet på kort sikt er om kronen går under 7,25 mot euroen.

- Vi tror det er gode muligheter for det fremover. Det er vanskelig å si når det vil skje, men en trigger for det kan absolutt være hvis ECB bestemmer seg for å kutte styringsrenten og samtidig også kutte innskuddsrenten i sentralbanken til et negativt nivå. Da er det klart at vi kan se at det også gir impulser slik at kronen styrker seg.

Tror på rekordnotering
På lengre sikt tror han kronen vil knuse den forrige rekordnoteringen mot euro, som er på 7,2170 i begynnelsen av 2003. Handelsbanken Capital Markets har en prognose for at en euro vil koste rundt 7,20 kroner på seks måneders sikt og 7,10 kroner på ett års sikt.

- Er det et nivå vi klarer å leve med?

- Det ser sånn ut. Men når det er sagt, så blir det tøffere og tøffere for de som lever av eksport. Og i hvert fall i et klima hvor det ser ut til at etterspørselsveksten i Europa vil forbli svak i en periode fremover skaper det bare ytterligere utfordringer. Selv om mange har klart seg bra hittil, tror jeg at flere og flere vil slite mer enn vi har sett til nå dersom kronen fortsetter å styrkes i første kvartal, sier Knudsen.

LES OGSÅ:

<b>Norsk økonomi og kronen: - Kjøpekraften kommer til å øke sterkt også i 2013</b>

<b>Nyttårsro i valutamarkedet</b>

<b>Sterkeste krone på 9,5 år mot euro: Tror kronen knuser alle rekorder</b>


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.