«Carry trade» i yen og sveitsiske franc kan igjen bli svært lønnsomt ettersom rentene i Europa og Canada er på vei opp, mener valutastrategene i UBS.

«Carry trade» er en strategi der investoren låner en valuta i et lavrente-land, og bruker midlene til investere i et høyrente-land. På denne måten kan man tjene på renteforskjellene, som ofte kan være betydelige.

UBS mener at en smart strategi er å låne i japansk eller sveitsisk vaulta for å kjøpe svenske kroner, norske kroner og kanadiske dollar, mener valutastrateg Chris Walker i UBS, ifølge Bloomberg News.

- Vi ser oppside i å kjøpe norske kroner og til og med euro, fordi den potensielle oppsiden i rentene er større fordi de kommer fra et lavt nivå, sier Walker til Bloomberg.

Investorene bør imidlertid vente til uroen i MIdt-Østen og Nord-Afrika ebber ut, før man starter med carry trade, mener Walker.

Solid avkastning
Hittil i år har det å kjøpe yen og selge valutaen for å kjøpe norske og svenske kroner, kanadiske dollar og euroen gitt en avkastning på 33 prosent. Dersom man låner franc har avkastningen vært 17 prosent.

Ifjor var avkastningen på -11 prosent for yen og -7,6 prosent for sveitsiske franc.

Ekspertene tror at den europeiske sentralbanken kommer til å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent i fjerde kvartal. I Canada og Norge ligger det an til rentehopp på 0,25 prosentpoeng i andre kvartal.

Den svenske riksbanken har satt opp rentene fem ganger siden juli.

Best renter i Australia og New Zealand
Til sammenligning har den japanske styringsrenten blitt holdt på 0-0,1 prosent siden oktober 2010, sammenlignet med 0,5 prosent i 2007 og 2008. I Sveits er styringsrenten på 0,25 prosent.

Det er imidlertid andre land med langt høyere styringsrenter enn i Norge og Sverige. I Australia og New Zealand er styringsrentene på 4,75 og 3,0 prosent.

- Selv om renten taler til fordel for Australske og New Zealandske dollar, gjør forsiktige pengepolitiske utsikter oss avmålte, sier Walker til Dow Jones Newswires.

Oljerally for kronen
Kronen har gått markert sterkere i forbindelse med uroen i Midtøsten og Nord-Afrika den siste tiden. Årsaken er at urolighetene har gitt høyere oljepris, og mange betrakter den norske kronen som en av verdens mest oljeprissensitive valutaer.

I dag handles en euro til i underkant av 7,74 kroner. For en måned siden kostet en euro 7,92 kroner. Mot amerikanske dollar har kronestyrkelsen vært enda mer markert. En dollar koster i dag 5,60 kroner, mot rundt 5,82 kroner for en måned siden.

Den importveide kronekursen, som måler den norske valutaen mot 44 norske handelspartnere, er nå rundt tre prosent sterkere enn Norges Bank har lagt til grunn.

Les også:

<b>Rally kan utsette rentehopp</b>

<b>Kronerally etter Libya-uro</b>

<b>Spår oljerally for kronen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.