Statsbudsjettet for 2014 vil inneholde 50 milliarder mindre enn det handlingsregelen maksimalt tillater, skriver Dagens Næringsliv.

Jens Stoltenbergs innstramming i oljepengebruken neste år kan gi Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg og de andre partiene på borgerlig side et problem når de møtes til eventuelle regjeringsforhandlinger etter valget.

- Vi vil, slik tallene nå står, legge opp til for neste år å bruke knapt tre prosent av pensjonsfondet. Neste års oljepengebruk vil være på nivå med det laveste vi har hatt, sier Jens Stoltenberg til DN.

Han mener norsk økonomi trues selv om oljepengebruken holdes innenfor handlingsregelens anslag om en pengebruk på fire prosent av verdien på oljefondet.

- Skadelig åfalle for fristelsen
- Handlingsregelen kreve at vi fastsetter noen rammer og evner å stå ved dem. Hvis vi faller for fristelsen til å bruke hele avstanden opp til fireprosentbanen - som vil være om lag 50 milliarder kroner - vil det virkelig være skadelig for norsk økonomi. Det vil være en massiv impulsk, en stimulering av etterspørselen i norsk økonomi i en tid der vi er bekymret for høy kostnadsvekst, kronekurs og rente, sier Stoltenberg.

- Det vil være en finanspolitisk stimulans på over to prosent, det vil si samme størrelsesorden som den tiltakspakken vi la frem under finanskrisen. Det var den sterkeste stimulansen - i noe enkeltår - på tredve år, sier Jens Stoltenberg.

Les også: Ryanair må følge norsk lov i Norge

Flikker på fasaden mens huset forfaller innenfra

Ben Bernanke nærmere nedtrapping av stimuliprogram (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.