I fjor ledet den amerikanske Rockefeller-familien an da den trakk seg ut av fossile brensler.

Tirsdagens kunngjøring om at over 400 institusjoner og 2.000 personer som til sammen er verdt 2.600 milliarder dollar – drøyt 21.000 milliarder kroner etter dagens kurs – har forpliktet seg til å følge etter, innebærer at investeringsflukten er blitt femti ganger så høy på ett år.

Oljefondet og DiCaprio

Noen av de viktigste investorene som er med på laget er universitetssystemet i California og vårt eget pensjonsfond, også kjent som oljefondet. Sistnevnte vekker internasjonal oppmerksomhet, ettersom Norges rikdom – i likhet med Rockefeller-familiens – i stor grad er tuftet på olje.

21.000 milliarder kroner er for øvrig rundt tre ganger så mye som verdien av hele det norske oljefondet.

Mindre overraskende er det at skuespiller og miljøaktivist Leonardo DiCaprios veldedige stiftelse også kutter olje, kull og gass.

– Klimaendringen har alvorlige konsekvenser for helsen til planeten vår og alle som lever her, og vi må gå over til et rent energiregime som ikke er avhengig av fossile brennstoffer, som er hovedfaktoren bak dette globale problemet, sier DiCaprio.

– Positivt signal

Fossilt brensel – særlig kull, men også olje og gass – står for CO2-utslipp som bidrar til økte temperaturer på jorden. Vitenskapsfolk advarer og sier at dersom temperaturstigningen ikke stoppes, vil klimaendringene føre til verre tørke, flommer og andre katastrofer.

FNs klimasjef sier forpliktelsene til å trekke seg ut av slike investeringer er et positivt signal foran de kommende klimaforhandlingene i Paris.

– Storstilt investering i ren, effektiv energi er et av de klareste valgene den menneskelige utviklingen har stått overfor, sier Christiana Figueres.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kull-jubel på Stortinget

 
– På tide å øke oljefondets grønne investeringer