Den Norske Opera & Ballett hadde ved utgangen av 2015 en negativ egenkapital på 400 millioner kroner hvis pensjonskostnadene regnes inn. Det offisielle regnskapet viser imidlertid en egenkapital på bare minus 66 millioner kroner.

Dette er tall som fremkommer i budsjettsøknaden fra Operaen til Kulturdepartementet tidligere denne måneden. I søknaden ber Operaen om et tilskudd på 626 millioner kroner for 2017. Det er en økning fra 601 millioner kroner for inneværende år. Operaen legger til grunn at regnskapet for 2016 vil vise et underskudd på 22 millioner kroner.

Operaens regnskap for 2015 viser egeninntekter på 153 millioner og et statstilskudd på 590 millioner kroner. Dette ga et underskudd på 67 millioner kroner. Selskapet skriver at pensjonskostnadene er årsaken til det negative resultatet.

Publikumsrekord

Operaen satte publikumsrekord i 2015 med 321.184 publikummere på sine 543 forestillinger. Det var en økning på 11.739 i forhold til året før, tilsvarende 3,8 proset.

Styret skriver i sin søknad til Kulturdepartementet at dersom det ikke får de omsøkte midlene for 2017, men får uendret tilskudd, vil dette få konsekvenser for forestillingstilbudet på de forskjellige scenene.

Kulturdepartementet har varslet en endring i operapensjonsloven.

Denne loven pensjonerer ballettdansere når de er 41 år, sangsolister kan ta ut pensjon når de er 52 år, mens korsangere går ut i pensjon når de er 56 år.

For litt over en uke siden ble det inngått en midlertidig ny pensjonsavtale for musikerne og andre ansatte ved Operaen som fra sommeren forlater sin ytelsespensjon og går over på innskuddspensjon.

 

Anbefalt fra DNtv:

Her tvinger Dronning Sonja ordføren til å plukke søppel
Jeg tror at det norske folk må oppdras, sier Dronning Sonja, ikledd gul søppelplukkervest for anledningen.
01:29
Publisert:
 

Les også: Kulturministeren vil gjøre det dyrere å se opera

 
Store pensjonsavvik i statlige selskaper  

Oslos kulturbygg dnPlus  (+)

Hold deg oppdatert på DN Investor

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.